Arena

Per Wirtén

Per Wirtén är författare och frilansskribent som skriver för bland andra Dagens arena samt kultursidorna på Expressen och Sydsvenskan. Han var chefredaktör för Arena fram till 1 januari 2010 och var också en av tidningens grundare. 2010 kom hans bok "Där jag kommer från — kriget mot förorten", en fotvandring genom förorternas idéhistoria och det förakt som riktas mot dem. Pers senaste bok är biografin "Herbert Tingstens sista dagar" från 2013.


Skicka e-brev till Per Wirtén
Blogg
Arkiv 2015
› Visa senaste 10
november (13 st)
oktober (4 st)
september (13 st)
augusti (9 st)
juli (7 st)
juni (10 st)
maj (9 st)
april (7 st)
mars (13 st)
februari (12 st)
januari (10 st)
Arkiv 2014
december (13 st)
november (15 st)
oktober (16 st)
september (17 st)
augusti (16 st)
juli (12 st)
juni (9 st)
maj (12 st)
april (9 st)
mars (20 st)
februari (13 st)
januari (12 st)
Arkiv 2013
december (9 st)
november (7 st)
oktober (16 st)
september (13 st)
augusti (8 st)
juli (12 st)
juni (12 st)
maj (11 st)
april (11 st)
mars (17 st)
februari (13 st)
januari (12 st)
Arkiv 2012
december (5 st)
november (17 st)
oktober (15 st)
september (13 st)
april (1 st)
mars (14 st)
februari (13 st)
januari (13 st)
Arkiv 2011
december (11 st)
november (18 st)
oktober (14 st)
september (12 st)
augusti (15 st)
juli (18 st)
juni (11 st)
maj (8 st)
april (16 st)
mars (17 st)
februari (18 st)
januari (8 st)
Arkiv 2010
december (8 st)
november (15 st)
oktober (8 st)
september (10 st)
augusti (10 st)
juni (4 st)
maj (7 st)
april (11 st)
mars (18 st)
februari (22 st)
januari (24 st)
Arkiv 2009
december (3 st)

Ord att vänta på

BLOGGTEXT | Publicerad under det senaste dygnet 13:30

Donald Trump presenterade sin valrörelse med att beskylla mexikanska invandrade för att vara "våldtäktsmän". Nu anser han att muslimer ska registreras och övervakas. Hans svenska kollega Jimmie Åkesson behöver inte vara så outspoken. Alla vet ändå vad han tycker.

I veckan såg jag några citat från påvens tal i Philadelphia tidigare i höstas när han mötte amerikanska hispanics. Han uppmanade dem att inte glömma att de "bring many gifts to your new nation." Och: "Do not be ashamed of what is part of you, your life blood [ ... ]  By contributing your gifts, you will not only find your place here, you will help renew society from within."

När får syriska flyktingar höra Stefan Löfven (eller Karin Wanngård i Stockholm) säga motsvarande? Det skulle behövas. Just nu. Men det går fint att säga det till jul, också. Ta det som en uppmaning.

Tidens musik

BLOGGTEXT | Publicerad 2015-11-29 11:13

Det räcker att höra inledningen till första satsen för att förstå att det är musik för nuet. Jag lyssnade i veckan för första gången till Sergej Prokofievs violinsonat (hans enda tror jag) i f-moll. De ödesmättade pianoackorden vandrar fram med en laddad tyngd som påminner om mörk techno från Berlin. Och violinen kvider och raspar, alla försök att slita sig loss i friare flykt misslyckas. Men det fantastiska är att ingen av de fyra satserna går ner sig i mörkret, musiken behåller ett slags urkraft som förvandlar den från sorg till motstånd.

Länge tyckte jag Prokofiev var en sprättig fjant. Men på senare år har jag upptäckt andra sidor. Hans symfonier. Krigssonaterna för piano. Jag har lyssnat mer och mer. Han har lagt sig på plats bredvid Bartok och Schönberg.

Hur kunde han vara så blåst att han återvände till Sovjetunionen i slutet av 1930-talet efter många år i exil i Paris? Han hamnade mitt i massavrättningarna 1937. Vänner och bekanta försvann för att aldrig återvända. Hur han behandlade sin hustru, som också försvann (om jag inte minns fel) måste ha efterlämnat ett berg av svart skuld. 1938 började han skriva sin sonat. 1946 fullbordade han den. Tondöva terrokrater i Kreml kunde tilka den som en sorgesång över kriget. Hans vänner, som violinisten David Oistrach, förstod bättre. Det var musik till den sovjetiska terrorns offer, musik inifrån en skräckammare. Men som samtidigt, utan minasta spår av hopp eller heroism, men genom sin råa styrka gör motstånd.

Nu kilar sonaten återigen in sig i samtiden. Den fångar hösten 2015.

Efter sorgens dag

BLOGGTEXT | Publicerad 2015-11-25 13:16

I går var en dag för sorg. Men det är inte Sverige som har misslyckats med flyktingpolitiken. Det är Europa. I Sverige har de demokratiska partierna försvarat en mänsklig politik — med stöd från medborgarna. Men smärtgränsen är här, och den gör ont. Jag förstår regeringens helomvändning. Den är inte principiell — som dansk invandringsfientlig politik — den är praktisk, men det gör inte konsekvenserna mindre obehagliga.

Alla hittar aspekter de tycker extra illa om. Jag slår ner på att de permanenta uppehållstillstånden nu försvinner helt (med undantag för kvotflyktingar). Det kommer inte minska antalet asylsökande, men det gör starten i det nya landet sämre för både dom och hela Sverige. Det är raggarpolitik som motsägs av kunskap och erfarenhet. Att inte ens ensamkommande barn får permanent löfte om ett nytt liv är övertramp in i det omänskliga. Det gör mig illamående, som förälder och medmänniska.

Nu kommer det sägas att den rödgröna regeringen för samma politik som SD. Det måste med bestämdhet avvisas. SD har i många år ansett att inte en enda flykting ska få komma över Öresund. Det är en radikalt annan politik än den svenska.

Jag är ärligt förvånad att Socialdemokraterna så länge hållt hamnarna öppna för flyktingarna. S och M har en tråkig historia av gemensam restriktiv syn på migration och migranters rättigheter. Den lite underliga alliansen av liberaler, gröna och socialister lyckades förändra den. Nu gäller det att ta striden så att stängningen av Sverige — som inte kommer fungera, flyktingarna kommer fortsätta anlända — blir tillfällig och upphävs när situationen i Syrien nlir bättre. 

Och så gäller det att fortsätta argumentera för migranters rättigheter, för säkra vägar till Europa och vägar till medborgarskap för papperslösa. Sverige är inte ett Danmark. SD har inte vunnit hur vi talar om Sverige. Flyktingmottagandet kommer fortsätta. Läs Lisa Pellings bilaga till senaste Arena Lagliga vägar över Medelhavet. Där finns kunskapen och argumenten som behövs. Extra viktigt nu.

En fråga om plikt

BLOGGTEXT | Publicerad 2015-11-22 14:18

I dag åkte jag morgontåget från Malmö. Naturligtvis var det en handfull flyktingar i vagnarna. En familj kom förbi, med sina stora bulliga väskor, på spaning efter sina platser. De hade ett litet spädbarn inlindat i en filt, kanske fem - sex månader gammal, fortfarande omedveten om all olycka.

Det blev en vacker resa med sol och vit nyfallen snö. Sverige är ett underligt land med bara skog och skog och nästan inga hus.Vad tänkte den syriska familjen när de såg ut över sitt nya, kanske tillfälliga kanske permanenta, hemland? Glädje över att vara i säkerhet, oro över hur det ska gå och sorg över det förlorade? Jag vet inte. Men jag måste försöka förstå.

I lördags kväll deltog jag i ett panelsamtal i Malmö om migration och EU. Jag vet inte hur många artiklar jag skrivit, hur många samtal jag suttit i om det frågekomplexet. Och vad har alla dessa ord — mina och andras — egentligen gjort för skillnad? Det känns tungt.

Ibland får jag frågan varför jag så länge varit så intresserad av migration, antirasism och mångkultur. Den ställs med misstro. Mitt svar är enkelt. Över 20 procent av landets befolkning har så kallad invandrarbakgrund. De har präglats av egen eller av föräldrarnas migration. I södra Storstockholm där jag bor är det många fler, snart hälften. Jag har inte deras erfarenhet — jag har nästan alltid bott på samma plats — men om man vill vara med i Sverige är det en plikt att försöka förstå, att föreställa sig själv på deras resa.

Så här skrev forskaren Paul Collier i sin omdiskuterade bok Exodus för något år sedan: "Varje individuell exodus är en triumf för den mänskliga viljans, modets och uppfinningsrikedomens förmåga att överlista de byråkratiska barriärer som lagts på plats av de rika och de rädda." Det är fint skrivet och uttrycker den respekt och beundran jag känner för den familj som passerade förbi min plats, på tåget från Malmö, en ovanligt kall Söndagsmorgon i det land de snart kommer kalla sitt. 

Dansk kleptokrati

BLOGGTEXT | Publicerad 2015-11-19 20:33

Två dagar i rad ger DN:s ledarskribenter Kjöller och Helmersson griniga nålstick mot Stefan Jonsson, som i måndags hade en förnuftig och inte särskilt kontroversiell på DN kultur om Paris. Varför denna poänglösa jakt på oliktänkande? Deras texter visar ju inte ens intresse för hederlig debatt eller samtal. De gör sig dummare än de är. Är inte läget lite för allvarligt?

Mer intressant då att läsa Amanda Björkman på samma ledarsida när hon skriver om den danska regeringens senaste offensiv. Polisen ska få rätt att visitera asylsökande och beslagta deras pengar och värdesaker för att täcka eventuella kostnader för den asylsökande i framtiden. Är inte det ett brott mot de mänskliga rättigheterna? Absolut ett brott mot mänsklig anständighet. Den danska staten som en kleptokrati med fingrarna i fattiga flyktingars sista ägodelar. Det avslöjar just den avhumanisering Jonsson påpekade i den artikel som verkat ha skapat mardrömmar hos Björkmans kollegor.

Men vad är det den danska staten vill? Det är ju inte pengar och värdesaker de vill åt. Det framstår mer som ett slags meningsladdad teater i verkligheten. Som en fysisk markering av över- och underordning. Eller en handling för att markera stereotypen om den hjälplösa flyktingen, berövad på alla ägodelar som nu behöver omhändertas, sörjas för och omformas av staten. Möjligen en passagerit som när en fördömd förs in i en sluten anstalt och måste lämna sitt tidigare liv. Flyktingen måste först bli naken innan hen kan tolereras och sedan integreras.

Det påminner mig om de fruktansvärda scener Jens Orbacks tyska mamma berättar i hans oförglömliga bok Medan segern firades. Hon var tonåring vid krigsslutet när sovjetiska soldater rullade in i deras byar i Pommern. Människor flydde, utblottade. Varje gång de mötte sovjetiska soldater rotade de genom allt flyktingarna fått med sig och stal allt av värde — och sedan våldtog de döttrarna. 

I somras körde vi bil till Tyskland. Den här gången bröt vi mot alla hastighetsregler på den danska motorvägen. Det gällde att komma därifrån så fort som möjligt. I Tyskland pustade vi ut. Tillbaka i ett civiliserat land.

Kommentera
Beskrivning
Rubrik
Alias
Kommentar
Din e-postadress
Skriv ordet i bilden
Du är som användare själv ansvarig för innehållet i dina kommentarer.

Olafur Eliasson i sista Electronic Beats

BLOGGTEXT | Publicerad 2015-11-17 15:14

För att få tröst genom lek, fantasi och meningssökande förtrollning går man förslagsvis till Olafur Eliassons stora utställning på Moderna museet. Man kan gå dit flera gånger, helst vid tider när besöksströmmen inte är så stark. Den är som ett slags sekulär katedral med många rum och salar. 

I senaste Electronic Beats finns ett samtal mellan Eliasson och electronicalegendaren (får man väl säga) Jeff Mills som förknippas med Detroit. Ofta kan själva mötet mellan så inflytelserika konstnärer bli huvudpoängen, men den här gången tycker jag att det också sägs en del läsvärda saker, särskilt av Eliasson.

Som det här långa citatet från honom, som jag naturligtvis uppskattar, och som avspeglas i hans konst:

"We live with things that we mistakingly think are pre-defined, given by god, made by nature, and we say this is beyond the reach of negotiation. And if you take a different stance and say everything, including reality, are models — especially social conventions or cultural conventions — then the way we see things is cultural. We don´t see reality, we see things the way that we've learned to see things. That why I always insist that reality is relative, much more relative than you would normally think. One great area to rehearse your relationship with reality is, for instance, culture or art or sound. Because I do think that it's a very healthy exercise to counter the essentialism that comes with saying, "This is something god decided, Nature is predefined. That's how cities look. This is how architecture has to look." Things are the way they are because of the social regimeswith which our society has chosen to organize itself. To criticize that  can be very liberating. I do think that one can actually adapt to major changes, because we see that, well, reality is not real anyway. So we might as well just change it."

Electronic Beats, som ges ut i Berlin men på engelska, har varit den bästa kulturtidskrift jag läst de senaste åren. Med utgångspunkt i techno-, electronica- och deen gamla krautscenen har den korsat gränser till andra konstformer. Den har nästan helt byggt på samtal, intervjuer (men absolut inga "porträtt") och ett slags oral history-reportage (som i senaste numret är en undersökning av den oborstade och marginaliserade romska manelemusiken i Rumänien). Den har inte haft blicken riktad västerut, utan mer österut och på så vis bidragit till binda samman Europa.

Men det här numret är naturligtvis de sista på papper. Nu blir den uteslutande en nättidning — och kommer antagligen tyna bort, för den grafiska formen och pappret var en integrerad del av hela konceptet. Europa blir därför genast lite tråkigare.

Paris 13/11 2015

BLOGGTEXT | Publicerad 2015-11-14 10:52

Den revolutionära islamismen måste besegras — precis som skett med andra totalitära ideologier som nazism och kommunism. Frågan är bara hur man gör. Jag ser inga svar. Inga framgångar.

När de attackerade USA riktade de sig mot maktens symboler. När de gång på gång attackerar Europa riktar de vapnen mot samhällslivet. Debatten, samhällskritiken, tågen, tunnelbanorna, restaurangerna, rockkonserterna, fotbollen och minoriteterna.

De hatar mångkulturen, globaliseringen, migrationen, öppenheten, hedonismen, relativismen, feminismen., kulturradikalismen. Vi känner igen det. Vi hör det från annat håll. Den revolutionära islamismen är en del av den hårda konservatismens återkomst.

Trettiotalet igen?

BLOGGTEXT | Publicerad 2015-11-13 17:28

Björn Elmbrants bok Innan mörkret faller — ska trettiotalet hinna ikapp oss? är en allvarlig bok som är rolig att läsa. Upplysande. Med ärendet att varna för fortsatt passiv ekonomisk politik under 2010-talets andra halva.

Han jämför socialdemokraternas politik i Sverige respektive Tyskland under 1920-talets slut fram till mitten av 1930-talet. Men den är inte bara inlägg i en inomsocialdemokratisk diskussion, utan angår alla i hela Europa. I Tyskland band sossarna fast sig vid två saker: fortsatt åtstramningspolitik med skräck för inflation och en magisk tilltro till marxismens determinism att kapitalismen skulle falla och socialismen anlände — att reformera kapitalismen var inte socialisternas uppgift. Det gick som det gick. 1933 övertog nazisterna makten och socialdemokraterna fängslades, dödades eller gick i lansflykt.

I Sverige hade SAP sin stora uppgörelse med marxismens socialiseringssvärmerier 1929. Man beslutade sig för att i stället utveckla en ekonomisk politik som gynnade folket och reformerade kapitalismen. Under 1930-talet allierade de sig med bönderna och inledde en expansionistisk ekonomisk politik. Arbetslösheten sjönk, framtidstron återvände och nazisterna marginaliserades.

Det finns många fina citat. Den unge Gunnar Sträng minns t ex hur han tänkte inför det avgörande valet 1932, och det känns aktuellt för läget i Sverige 2015 i skuggan av flyktingvågen: "Du har arbetskraften, du har pengarna, du har behovet. Varför har det gått i stå? Varför händer ingenting? Jo vi har en oduglig regering som inte vågar satsa."

Läget nu påminner om 1930. Alla har gjort sig ofria med konservativa överskottsregler i statsbudgeten. Det finns pengar. Det väller in arbetskraft. Det finns behov. Men regeringen satsar bara halvhjärtat.

Förtrollad sång

BLOGGTEXT | Publicerad 2015-11-11 14:19

I Bukarest hittade jag en cd med inspelningar från 1960- och 70-talen med Gabi Lunca. Omslaget var så retrovackert att jag inte kunde låta bli att köpa. Lunca tillhör de stora romska sångarna från Rumänien. Hon sjöng melankoliskt dröjande romsk blues och påminner om en europeisk Sam Cooke, om ni förstår.  Under de hårda åren på 1980-talet trängdes hon ut i marginalen. Det berättas att hennes sånger bara spelades mycket tidigt på morgnarna i rumänsk radio. Hennes fans ställde väckarklockan på fem för att få höra några minuter Lunca som daglig tröst. Jag förstår dom. Jag har lyssnat nästan varje dag sedan jag kom hem. Hon har en vackert beslöjad röst. Men mest av allt sjunger hon förtrollat, hon liksom svävar över det enkla kompet och verkar ofta dröja kvar lite för länge på varje vokal, som en elegant kärrhök över vassarna runt en stilla insjö på slätten. Det är som om hon sjöng i ett halvvaket transliknande tillstånd. Jag har ingen aning om vad hon sjunger om, men blir lika drabbad och påverkad varje gång.

Skivan är utgiven av tyska Asphalt Tango i serien Sounds from a bygone age. I samma serie finns också den märkliga rumänska romen Dona Dumitru Siminica från samma tid, men kanske lite äldre. Han är en rund man med fluga och högt hårfäste som sjunger som en kvinna. Lunca blev pingstvän efter revolutionen 1989. Siminica hade då redan dött, ensam i en trappuppgång (om jag inte minns fel). Nu återstår att lyssna på Romica Puceanu, en annan av dessa legendariska romska sångarna från Bukarest. Stillsam romsk blues tillhör Europas mest underskattade musik. Från Liljana Buttler i Belgrad till Gabi Lunca i Bukarest.

Antidemokraterna

BLOGGTEXT | Publicerad 2015-11-10 10:33

Den 29 oktober fördömde Jimmie Åkesson mordbränderna mot flyktingförläggningarna. Samma dag upphörde de. Sedan dess har, enligt DN, bara ett sådant boende brunnit. Det kan vara en tillfällighet. Det kan också avslöja organisering, disciplin och samband. När ordföranden säger stopp så slutar alla. Terrorn har fyllt sin funktion.

I dag skriver DN att Sverigedemokraterna sprider flygblad bland människor på flykt. De ska inte komma till Sverige. SD varnar dem med hel- och halvlögner. Deras vanliga sätt att argumentera. Men det mest betydelsefulla är att de undertecknat med SD och "Sveriges folk". Det är en signal om vart de hör hemma, vilken politisk tradition de ansluter sig till. Det är precis så antidemokrater av olika slag — kommunister, fascister, revolutionära islamister, militärjuntor och andra — uttryckt sig genom historien. De kidnappar folket för att tala i dess namn, trots att de aldrig har folkets stöd.

SD har stöd av kanske 17 procent av befolkningen. Men anser ändå att det är dom, inga andra, som företräder folket. Vilken fräckhet. I synnerhet som det är ett parti som för länge sedan checkat ut,, inte längre vill vara med och vänt Sverige ryggen.

Böcker
Herbert Tingstens sista dagar
Herbert Tingstens sista dagar — Berättelsen om ett liv. (Bonniers 2013).
Där jag kommer från – Kriget mot förorten
Där jag kommer från – Kriget mot förorten
Kosmopolitik nu! – Demokratin måste korsa gränsen
Kosmopolitik nu! (Tankekraft förlag, 2009)
The Crazy Swede, en sann historia
The Crazy Swede, en sann historia (Norstedts, 2007)
Karl Lärka, fotograf
Kråk Ulof i Bäck å ana rikti fok Fotografier av Karl Lärka 1916-1934 (Modernista, 2004)
Europas ansikte
Europas ansikte Rasdiskriminering eller mångkultur (Norstedts, 2002)
Fattigdom
Tidigare ansåg de flesta av oss att fattigdomen var förlagd till den tredje världen. Fattigdom kopplades till bilder på svältande afrikaner, utblottade indier och misären i de ändlösa kåkstäderna runt den fattiga världens storstäder. I dag är bilden mer komplicerad.
Populisterna
Populisterna En berättelse om folkets århundrade (Norstedts, 2000)
Ingen
bild
Etnisk boendesegregering
Etnisk boendesegregering – ett reportage (Boinstitutet, 1998)
Hellre fattig än arbetslös?
Hellre fattig än arbetslös? (Norstedts, 1997)
Berättelserna
Berättelserna. Mellanöstern efter kolonialismen. (Norstedts, 1996)
Ingen
bild
Resa på helig mark
Resa på helig mark Tillsammans med Göran Gunner (Verbum, 1990)