Arena

Per Wirtén

Per Wirtén är författare och frilansskribent som skriver för bland andra Dagens arena samt kultursidorna på Expressen och Sydsvenskan. Han var chefredaktör för Arena fram till 1 januari 2010 och var också en av tidningens grundare. 2010 kom hans bok "Där jag kommer från — kriget mot förorten", en fotvandring genom förorternas idéhistoria och det förakt som riktas mot dem. Pers senaste bok är biografin "Herbert Tingstens sista dagar" från 2013.


Skicka e-brev till Per Wirtén
Blogg
Arkiv 2016
› Visa senaste 10
juli (3 st)
juni (10 st)
maj (7 st)
april (8 st)
mars (11 st)
februari (11 st)
januari (11 st)
Arkiv 2015
december (8 st)
november (13 st)
oktober (4 st)
september (13 st)
augusti (9 st)
juli (7 st)
juni (10 st)
maj (9 st)
april (7 st)
mars (13 st)
februari (12 st)
januari (10 st)
Arkiv 2014
december (13 st)
november (15 st)
oktober (16 st)
september (17 st)
augusti (16 st)
juli (12 st)
juni (9 st)
maj (12 st)
april (9 st)
mars (20 st)
februari (13 st)
januari (12 st)
Arkiv 2013
december (9 st)
november (7 st)
oktober (16 st)
september (13 st)
augusti (8 st)
juli (12 st)
juni (12 st)
maj (11 st)
april (11 st)
mars (17 st)
februari (13 st)
januari (12 st)
Arkiv 2012
december (5 st)
november (17 st)
oktober (15 st)
september (13 st)
april (1 st)
mars (14 st)
februari (13 st)
januari (13 st)
Arkiv 2011
december (11 st)
november (18 st)
oktober (14 st)
september (12 st)
augusti (15 st)
juli (18 st)
juni (11 st)
maj (8 st)
april (16 st)
mars (17 st)
februari (18 st)
januari (8 st)
Arkiv 2010
december (8 st)
november (15 st)
oktober (8 st)
september (10 st)
augusti (10 st)
juni (4 st)
maj (7 st)
april (11 st)
mars (18 st)
februari (22 st)
januari (24 st)
Arkiv 2009
december (3 st)

Omskärelse

BLOGGTEXT | Publicerad 2012-01-12 18:15   21 kommentarer

Det var förfärligt att höra Bengt Westerberg argumentera i Studio ett för förbud mot manlig omskärelse. Förfärligt. Det är samma ohöljda ovanifrånperspektiv som när franska liberaler och socialister argumenterar för slöjförbud.

Jag antar att han i konsekvensens namn även vill förbjuda barndop. Men i en tid av kulturell lomhördhet inför religion tror väl de flesta att dop är en sekulär ceremoni i kyrklig miljö utan djupare konsekvenser för den döpta. Men den enda egentliga skillnaden är ju att dopet inte lämnar spår på kroppen. Det är annars samma rit som placerar ett barn i en historisk gemenskap av troende, församlingen, och lägger det i guds famn.

Mina förföräldrar tillhörde väckelserörelsen. I den stred många för rätten att slippa barndop. De ansåg att den vuxna skulle besluta om sitt dop och sin frälsning. Men det fanns en skillnad. Frikyrkornas folk ville inte förbjuda barndop. De ville inte inskränka någons rättighet. De ville vidga den, så att de också kunde göra som de ansåg vara rätt.

Hur skulle jag göra om jag var av judisk familj och fick söner? Jag vet inte. Men efter att ha följt debatten skulle jag nog bestämt valt omskärelse, som påminnelse om en historia av  förföljelse och inbördes solidaritet mina barn erfarenhetsmässigt aldrig skulle kunna fly från – omskurna eller inte. Om omskärelse av pojkar förbjöds skulle jag utan minsta tvivel, som ren protest, åka utomlands för att göra det. Och jag skulle ta med Voltaires Om toleransen i väskan, där han försvarar en religiös minoritets rätt att få leva i fred i majoritetssamhället.

Jag hade haft helt annan respekt för protesterna om de letts av judiska och muslimska män som plågas av att vara omskurna. Då hade det varit en helt annan sak. Men nu är det en klick rädda ideologer som vill likrikta människor efter sekulär modell. 

Nyligen läste jag att WHO propagerar att fler ska bli omskurna, oavsett religion eller inte religion, eftersom det drastiskt minskar risken att smittas av HIV. Det sammanföll med att uppropet mot manlig omskärelse publicerades i den svenska provinsen.

Läs kommentarerUppdatera
Stäng
 

Skrivet av Dr Opera 2012-01-13 16:17

Återigen oinformerat och okunnigt

Läs igenom forskningsrapporterna som WHO baserar sina dekret på, så ser du en skrämmande kolonialistisk karaktär framträda som du egentligen är emot, fast du inte tänkt på det. Forskningen visar exempelvis att det i vissa Afrikanska länder är fler omskurna män som drabbas av Aids. Forskningsrapporter talar också om att riskerna med omskärelse "riskerar att få män att besöka prostituerade" eftersom de då tror sig immuna. Vidare är det enbart epidemiologisk forskning. Det finns inga tydliga medicinska bevis för att omskärelse orsakar nånting annat än livslång försämrad sexuell upplevelse och stor risk för spädbarnet under narkos.

Om detta inte är kolonialistiskt så vet jag inte vad. Omskärelse i Västvärlden är dessutom inte effektivt som HIV-skydd, det finns ingen forskning som tyder på att anala samlag eller homo-samlag skulle vara mindre riskabla som omskuren (samma undersökning som WHO baserar sitt dekret på).

Läkarna som driver denna rörelse är själva djupt insyltade i omskärelsekulturer. Det finns åtskillig av politik i detta - och ofta ogenomtänkt.

Läs på om de medicinska och sociologiska effekterna av omskärelse istället för att hamna på nivå ett i diskussionen.

Tänk såhär: inget hindrar en vuxen från att omskära sig. En bäbis kan väl för sjutton inte bli utesluten ur en kulturell samvaro bara för att han har kvar sin förhud? Om den vuxne verkligen vill känna denna samvaro kan han välja det då i vuxen ålder.

För övrigt, alla som talar om att omskurna män inte har några sexuella problem; jag har inga manliga kamrater som har några som helst sexuella problem, oavsett om de är omskurna eller ej. Det är liksom ett manligt icke-problem. INGA män har sexuella problem. Tydligen.

Anmäl

Skrivet av Anders Aron 2012-01-13 16:55

Med makt att märka människor för livet

Jag har stor respekt för din tro och din kultur som jag hoppas är en god kultur d.v.s. som respekterar männskliga rättigheter. Jag hoppas också att den gud du skapat dig är en god gud.

Du blottlägger dock en häpnadsväckande arrogans när du tar dig friheten att karva i snopparna på små pojkar bara för att du tror att det finns en gud som föreskrivit detta. Låt dom små välja själva när dom begriper vad dom väljer.

Gud finns nog men med stor sanolikhet endast i ditt huvud.

Anmäl

Skrivet av Svensk i 7:e generation 2012-01-13 20:39

Massiv hysteri hindrar samtal

Den massiva hysteri som uppvisas av omskärelsemotståndarna, visar svårigheten med att föra ett seriöst samtal i denna fråga. Många saknar uppenbarligen livsåskådnings- och världsbildsperspektiv för att tänka sig in i andra människors liv och leverne. "Judar och muslimer skär i snoppen på sina småpojkar, det är för jävligt och måste stoppas". Längre än så sträcker sig inte deras tanke och så sluter de omedvetet upp bakom Sverigedemokraternas politik och åsikter. Exempel är överflödiga. Kommentarerna här och överallt frågan kommer upp talar för sig själva.

Anmäl

Skrivet av MOB Produktion 2012-01-13 21:21

Intellektuellt ohederlig retorik

"Jag antar att han i konsekvensens namn även vill förbjuda barndop."

Om barn hade skalperats vid dopet hade jämförelsen varit relevant. Nu är den bara intellektuellt ohederlig.

Anmäl

Skrivet av Anna E 2012-01-13 21:59

Tack

En klok och sansad röst. Jag lyfter min hatt.

Anmäl
Skriv ordet i bilden och klicka på knappen 'Skicka' för att anmäla inlägget nedan.

Skrivet av joppe 2012-01-14 10:02

Nej

Det är inte ok att omskära någon mot deras vilja.

Vare sig det är en Man, Kvinna, Jude eller Afrikan eller Barn.

Om man vill omskära sig så får man göra det , men man kan inte tvinga någon som är omyndig att göra det.

Anmäl

Skrivet av Oomskuren 2012-01-14 12:52

Svar till MOB Produktion

Jag brukar bli påhoppad för att jag ibland gör sanslöst överdrivna jämförelser, men nu känner jag mig tveklöst helt överträffad. Liksom Anna E lyfter jag på hatten. (Var inte det en intressant omskärelsemetafor förresten: "Lyfta hatten och gå vidare")

Anmäl

Skrivet av Pär Eliaeson 2012-01-15 23:26

Tack, Per!

Modigt och rakryggat i en oerhört infekterad och svår debatt.

För övrigt är Lars Dencik i SvD utmärkt. Självklart.

Anmäl

Skrivet av Lisa abramowicz 2012-01-16 17:05

Strålande, Per!

Bästa jag läst av wirten! Så otroligt inkännande och fint.

Anmäl

Skrivet av Lisa abramowicz 2012-01-16 17:06

Strålande, Per!

Bästa jag läst av wirten! Så otroligt inkännande och fint.

Anmäl

Skrivet av Cliff Barnes 2012-01-19 14:53

Nja

http://www.fof.se/tidning/2010/8/det-handlar-om-barnmisshandel

Anmäl

Skrivet av Bob Marley 2012-01-19 16:32

Wirten e en barbar!

ditt inlägg e lika uselt som ditt författarskap wirten!

du e mkt sentimental när du skriver om din förort o att du tillhör slammet!

men för barns räkning visar du inte en droppe medmänsklighet!

Anmäl

Skrivet av Per W 2012-01-19 16:36

Slammet?

Anmäl

Skrivet av AnitaG 2012-01-20 22:22

Tack till Per!

tack Per! Jag har alltid känt mig ambivalent till omskärelse som rit, men känner samtidigt att det finns ngt djupt obehagligt i kampanjen mot den..

Anmäl

Skrivet av Rozi 2012-01-21 20:34

Rozgar

Ljumskproblematiken bland fotbollspelande grabbar beror mkt på omskärelsens biverkningar och låg onanifrekvens vilket i princip gör att blodet ej cirkulerar i detta område.

Många drabbas men bland omskurna är det slutet på karriären

Anmäl

Skrivet av Yasmin 2012-01-30 13:18

Bra artikel!

Tack för en bra artikel. Ni som är mot det, tror ni att ett förbud kommer stoppa folk att utföra sin sedvänjor. Man gör detta för att man anser att det är bra för hälsan och det finns undersökningar som stödjer att så är fallet. Så om mitt barn har ex. skelande ögon ska jag vänta med operationen tills han blir myndig?

Anmäl

Skrivet av H Duru 2012-01-30 16:58

Jag förstår att denna debatt är så viktig och så stor men som muslim är det helt naturligt att omskäras. Jag känner många män som är omskurna och ingen har någonsin sagt något negativt om det. Det jag tycker är att den som ska omskäras bör vara 1-3 månader när det utförs eller vänta tills pojken är tillräckligt gammal att förstå. Har varit med om flera fall där barnet är typ 2-3år och själva sjukhusmiljön etc blir skrämmande för barnet men ingen får men eller ärr för livet för att den inte här kvar sin förhud. Det konstiga med detta uppror om manlig omskärelse görs av människor som inte har blivit omskurna eller har det i sin "kultur"/religion? Har aldrig hört klagomål från någon som är omskuren??? Du som är emot det gör inte det men varför bli så upprörd för våra vägnar?

Till Rozi som skriver om ljumskeproblem säger jag så här.... Låg onanifrekvens för omskurna ? Det tror jag är väldigt individuellt oberoende om man är omskuren eller ej.

Och till Dr Opera som säger att afrikanska män tror sig vara immun mot aids för att de är omskurna, säger jag så här....vad de tror är ju inget annat än okunskap. Här även hört att det finns de som tror att de blir botad från aids om de här sex med en jungfru/barn....som sagt felet är inte omskärelse utan okunskap i det ex du skriver om....

Anmäl

Skrivet av Alex 2012-02-02 02:23

Hela människor

Utan det skyddande höljet "foreskin" på penisen så förändras mekaniken. Då minskar blodtillförseln till penis i slakt tillstånd och blodgenomströmningen till omkringliggande delar som vävnader, nerver, muskler, ljumske osv.

Detta har en försvagande effekt på rörelserna som då man tex spakar bakåt under en simtur!

Alla rörelser med benen har sitt säte kring bäckenet.

Att blodet cirkulerar ordentligt där är ett måste för idrottare.

Kontraktionerna under en orgasm är stärkande och upplyftande för hela bäckenregionen.

Som alla vet så är muslimer och judar världens sämsta idrottare alla kategorier!

Som kuriosa kan nämnas Dubais VM i simning förra året som inte hade en enda manlig muslimsk tävlande!

Inte heller fotbollsvärlden,friidrotten eller gymnastiken innehåller sådana!

Anmäl

Skrivet av Wilde 2012-02-11 19:36

Marcus Wilde

Du är så ofantligt obildad! Voltaire var ju mest emot omskärelser av alla.

Dessutom så hade han "smakat" på homosexualiteten om du inte kände till det.

Voltaire var den störste antisemiten som funnits!

Anmäl

Skrivet av HaiderJugend 2012-02-20 23:18

Haider älskade förhud

Per borde flytta till Iran eller Syrien, där är alla omskurna sen barndomen!

Anmäl

Skrivet av Janne 2012-08-04 10:18

Fel från början...och slut

Redan din inledning "Det var förfärligt att höra Bengt Westerberg argumentera i Studio ett för förbud mot manlig omskärelse" visar att du är vilsen i debatten.

Westerberg vill inte förbjuda manlig omskärelse. Han vill att övergreppen på spädbarn ska upphöra. Den vuxne mannen kan själv avgöra om han vill bli omskuren.

Anmäl
Kommentera
Beskrivning
Rubrik
Alias
Kommentar
Din e-postadress
Skriv ordet i bilden
Du är som användare själv ansvarig för innehållet i dina kommentarer.
Böcker
Herbert Tingstens sista dagar
Herbert Tingstens sista dagar — Berättelsen om ett liv. (Bonniers 2013).
Där jag kommer från – Kriget mot förorten
Där jag kommer från – Kriget mot förorten
Kosmopolitik nu! – Demokratin måste korsa gränsen
Kosmopolitik nu! (Tankekraft förlag, 2009)
The Crazy Swede, en sann historia
The Crazy Swede, en sann historia (Norstedts, 2007)
Karl Lärka, fotograf
Kråk Ulof i Bäck å ana rikti fok Fotografier av Karl Lärka 1916-1934 (Modernista, 2004)
Europas ansikte
Europas ansikte Rasdiskriminering eller mångkultur (Norstedts, 2002)
Fattigdom
Tidigare ansåg de flesta av oss att fattigdomen var förlagd till den tredje världen. Fattigdom kopplades till bilder på svältande afrikaner, utblottade indier och misären i de ändlösa kåkstäderna runt den fattiga världens storstäder. I dag är bilden mer komplicerad.
Populisterna
Populisterna En berättelse om folkets århundrade (Norstedts, 2000)
Ingen
bild
Etnisk boendesegregering
Etnisk boendesegregering – ett reportage (Boinstitutet, 1998)
Hellre fattig än arbetslös?
Hellre fattig än arbetslös? (Norstedts, 1997)
Berättelserna
Berättelserna. Mellanöstern efter kolonialismen. (Norstedts, 1996)
Ingen
bild
Resa på helig mark
Resa på helig mark Tillsammans med Göran Gunner (Verbum, 1990)