Gränskoll

Jag inser det är sent att kommentera att Danmark återinfört gränskontrollerna mot Sverige och Tyskland. Men jag fattar inte tystnaden. Ingen protesterar mer än enstaka kommissionärer i Bryssel. Vad säger Sveriges regering? Jag hörde Tobias Billström – regeringens sista genomstekta nyliberal – försvara Danmark.

I International Herald Tribune – vilken välsignelse det är att ha råd att prenumerera och få den hem varje dag – skriver de att Danmarks beslut kom i samband med att ett stort budget- och pensionsreformprogram ska baxas genom riksdagen. Det liberala regeringspartiet har helt enkelt kompromissat bort den fria rörligheten för att få med Danskt folkeparti. Nästa kompromiss blir att återinför själva passtvånget också.

Några protester från Nederländerna lär inte komma. Om jag inte misstar mig fick Geert Wilders in formuleringar i sitt samarbetsavtal med den borgerliga regeringen att den ska börja arbeta för inskränkt rörelsefrihet i EU. Att Frankrike återinförde gränskontroll mot Italien skulle inte hänt om Sarkozy inte känt sig hårt pressad från Marine Le Pen.

När den nationella (invandrings- och EU-fientliga) högern får inflytande driver de målmedvetet på mot Unionens sönderfall. Konservatismen är på frammarsch. Andra borgerliga partier viker sig.

I IHT såg jag också att Cecilia Malmström, kommissionär med ansvar för gränsfrågorna, sade att den fria rörligheten "var en gåva till medborgarna". Vadå gåva? Vilket synsätt på medborgare och överhet avslöjar inte den formuleringen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.