Arena

Per Wirtén

Per Wirtén är författare och frilansskribent som skriver för bland andra Dagens arena samt kultursidorna på Expressen och Sydsvenskan. Han var chefredaktör för Arena fram till 1 januari 2010 och var också en av tidningens grundare. 2010 kom hans bok "Där jag kommer från — kriget mot förorten", en fotvandring genom förorternas idéhistoria och det förakt som riktas mot dem. Pers senaste bok är biografin "Herbert Tingstens sista dagar" från 2013.


Skicka e-brev till Per Wirtén
Blogg
Arkiv 2016
› Visa senaste 10
juli (3 st)
juni (10 st)
maj (7 st)
april (8 st)
mars (11 st)
februari (11 st)
januari (11 st)
Arkiv 2015
december (8 st)
november (13 st)
oktober (4 st)
september (13 st)
augusti (9 st)
juli (7 st)
juni (10 st)
maj (9 st)
april (7 st)
mars (13 st)
februari (12 st)
januari (10 st)
Arkiv 2014
december (13 st)
november (15 st)
oktober (16 st)
september (17 st)
augusti (16 st)
juli (12 st)
juni (9 st)
maj (12 st)
april (9 st)
mars (20 st)
februari (13 st)
januari (12 st)
Arkiv 2013
december (9 st)
november (7 st)
oktober (16 st)
september (13 st)
augusti (8 st)
juli (12 st)
juni (12 st)
maj (11 st)
april (11 st)
mars (17 st)
februari (13 st)
januari (12 st)
Arkiv 2012
december (5 st)
november (17 st)
oktober (15 st)
september (13 st)
april (1 st)
mars (14 st)
februari (13 st)
januari (13 st)
Arkiv 2011
december (11 st)
november (18 st)
oktober (14 st)
september (12 st)
augusti (15 st)
juli (18 st)
juni (11 st)
maj (8 st)
april (16 st)
mars (17 st)
februari (18 st)
januari (8 st)
Arkiv 2010
december (8 st)
november (15 st)
oktober (8 st)
september (10 st)
augusti (10 st)
juni (4 st)
maj (7 st)
april (11 st)
mars (18 st)
februari (22 st)
januari (24 st)
Arkiv 2009
december (3 st)

DN:s chockdoktrin

Dagens Arena    | LEDARE | Publicerad 2010-03-03   26 kommentarer


 Bild: stock.xchng

Naomi Kleins bestseller "Chockdoktrinen" fick 2007 bästa möjliga recension i Dagens Nyheter. Från höger kom hårda svar att Klein fantiserade. Men nu bekräftas "Chockdoktrinen" av morgontidningens egen ledning. De stora förlusterna används för att i rent blitzkrieg svepa undan det oönskade: kritiskt tänkande och publicistiskt allvar. Chocken verkar så starkt att inga hinner mobilisera motstånd. Kleins bok har blivit Bonniers manual.

När Dagens Nyheter försöker stoppa sina förluster drabbas kulturredaktionen hårdast av alla. Förra veckan blev klart att 40 procent av kulturens anställda ska bort, dubbelt så hårt som för resten av tidningen. Frilansbudgeten har redan skurits med 45 procent.

De flesta av kultursidornas profilerade skribenter som Maciej Zaremba, Nina Björk, Stefan Jonsson - de som för läsarna är DN Kultur - kommer ställas inför valet att skriva nekrologer eller sluta. Den kunskapsmiljö redaktionen varit förskingras. Sedan 1960-talet har dagstidningarnas kultursidor fungerat som centrala arenor för svensk offentlighet - därmed för demokratin. Bonniers var pionjärer. Nu verkar de vilja sätta punkt.

Åsa Linderborg skriver i sin blogg på Aftonbladet att kulturredaktionens strid är vår. Hon har rätt. Den borde vara allas. Problemet är att striden inte verkar finnas. Kommentarer från journalister och skribenter präglas i stället av skadeglädje; äntligen detroniseras mallgrodorna. Den avlövade och tillplattade journalistkåren har utvecklat en svårbegriplig rädsla för sin egen yrkesheder. Det allvar som fortfarande präglar kultur- och ledarsidornas arbete skapar avundsjuka och aggressiva reaktioner från andra tidningsmiljöer. Bristen på ryggrad håller på att sänka en hel yrkeskår. Anpassligheten verkar blivit norm.

Många tänker att DN:s ledning nu vill rensa ut den irriterande kulturradikalismen, det vill säga tidningens arv från Thorsten Jonssons och Herbert Tingstens avlägsna 1950-tal. Men ambitionerna är nog större än så. Måltavla är också allvaret, det kritiska skrivarbetet och det publicistiska uppdraget som sådant. Nu ska det äntligen bort. Journalistik ska massproduceras och komma i enkla glada paket.

I praktiken har DN Kultur fungerat som mall och kvalitetsribba för andra redaktioner. Dess framtid borde därför engagera alla skrivande, tänkande och läsande. Mer än framtiden för en handfull kulturskribenter står på spel. Nu behövs buller och protester.

Dagens Nyheter saknar för första gången verklig chefredaktör. Gunilla Herlitz agerar bara som vd och Jonas Bonnier som styrelsens ordförande. Båda med chockdoktrinen som arbetsmetod. Rymmer krispolitiken någon enda publicistisk idé om framtidens morgontidning?

Läs kommentarerUppdatera
Stäng
 

Skrivet av Biro 2010-03-03 04:03

Kulturell lobotomi

Ju rikare vi (eller vissa) blir och desto mer teknik vi har till vårt förfogande desto omöjligare verkar det bli att skapa kvalitet. Detta trots ekonomisternas energiska försäkringar om motsatsen. Detta verkar att gälla på alla områden.

Snart har vi förlag utan förläggare, tidningar utan tidningsfolk och partier utan politiker. Konstigt?

Är det dags att skapa alternativ som inte faller i samma fälla? Chockterapi är som Wirtén antyder sällan någon bra kur och inte heller kulturell lobotomi skulle jag vilja tillägga. Liberala och djuplodande DN behövs även om åsikterna inte alltid uppskattas!

Anmäl

Skrivet av Robert Sandström 2010-03-03 05:11

Låt oss ta striden ? NU!

Sannerligen ett ord i rättan tid! Läs min utförliga kommentar i min blogg: http://blog.robertsandstrom.net där jag bland annat skriver:

"I förlängningen är nedrustningarna på landets tidningsredaktioner inte bara ett hot mot yttrandefrihet. Ytterst och i sin förlängning hotar det demokratins grundvalar."

Anmäl
Skriv ordet i bilden och klicka på knappen 'Skicka' för att anmäla inlägget nedan.

Skrivet av Magnus L 2010-03-03 05:30

Ingen förlust

Jag föreslår att de uppsagda och sympatisörer slår sig samman och startar en sida på nätet, inte olik Dagens Arena, och fortsätter sitt verk där.

Anmäl

Skrivet av Kjell Arvedson 2010-03-03 06:03

Inte bara DN

Det är illa att familjen Bonnier, som tagite ett fast monopolgrepp över de privatägda medierna, inte vill tillåta att deras resurser används för kostnadskrävande seriös kulturjournalistik.

Ännu allvarligare är det,enligt min mening, att public service och radions P1 med så stor frenesi gått in för det du beskriver, Per. "Måltavla är också allvaret, det kritiska skrivarbetet och det publicistiska uppdraget som sådant. Nu ska det äntligen bort. Journalistik ska massproduceras och komma i enkla glada paket." Kan P1:s förvandling beskrivas bättre?

Anmäl

Skrivet av Biro 2010-03-03 06:28

Cynismen frodas

När man läser Magnus L:s kommentar inser man att cynismen frodas i vissa kretsar (men knappast klokheten). Med lite fantasi kan man se det trista samhälle de frammanar.

Problemet är att en sådan cynisk inställning till det genuina kultursamhället på sikt motverkar kapitalets och ägarfamiljernas intressen!

Anmäl

Skrivet av sture 2010-03-03 07:10

Sorgligt att se

DN:s själ och ande, har varit dess framstående kulturredaktion för mig. Det är sorgligt att se den slaktas försvinna. Att det handlar om överlevnad i en ekonomiskt svår situation, förstår jag. Men förstår ägarna hur många läsare som försvinner med förändringen?

Anmäl

Skrivet av Lasse W 2010-03-03 08:30

Slimmade organisationer

Högkostnads-högskattesamhället sätter tumskruvar på i stort sett alla verksamheter idag. Det handlar som jag ser det om globalisering och produktivkrafter. Villkoren för välståndet hårdnar. Det spelar ingen roll om det är Banverket, Skatteverket, DN, SVT-SR eller Astra-Zeneca - alla slimmar sina organisationer. Organisationer som redan är mer eller mindre stordriftspräglade. Att ha anställda är dyrt när intäkerna sinar eller priserna inte kan höjas längre. Även staten håller på och slimmar: besparingarna i sjukförsäkringen har något panikartat över sig tycker jag. Arbetslösheten börjar kännas.

Priset på arbete måste ner. Stordriftssamhället måste brytas upp. Vi behöver små bagerier i stället för stora som måste skicka sitt bröd på lastbil till övriga landet. Ett hinder för små bagerier är alla regler om omklädningsrum, duschrum för personalen, takhöjd m.m. Det här går igen på fler områden. Om vi ska kunna återgå till ett mer småskaligt näringsliv måste de här kravmaskinerna på arbetsmiljö och arbetarskyddsområdet tonas ner. De befolkas av socialdemokratins folk. Göran Persson råkade ut för dom när han skulle bygga på sitt hus i Torp. Det är s-staten som i samverkan med facken drivit fram storbagerierna, storslakterierna, stormatlagarna i landstingen och stormarknaderna.

Arbetskraften är för dyr. Hushållen har inte råd att efterfråga tjänster som är kopplade till bostaden som städning, fönsterputs, vedhuggning snöskottning m.m. Momsen 25% på tjänster infördes av K-O Feldt som idag ångrar beslutet. Nu ska de rödgröna ta bort den lilla ventil för hushållen som RUT-avdraget innebär. Vad ska vi arbeta med i framtiden? Vad ska alla lågutbildade jobba med? Det är illavarslande. Vi behöver 100 000-tals nya småjobb och tjänstejobb.

Anmäl

Skrivet av Lars-Olov 2010-03-03 08:32

Salongsvänsterns svåra stund

För inte så länge sen i december så kom ett besked från GM i USA om att SAAB Automobile skulle läggas ned.

Det blev en liten notis på ledarbloggen där man konstaterade att det var det taktiskt väldigt rätt, eftersom ilskan nu inte skulle riktas mot GM utan mot regeringen.

Men sen var det inte så mycket mer med det. http://www.dagensarena.se/redaktionsbloggen/2009/12/lite-om-saab-och-gm

Men nu är det allvar. DN Kultur ska ta bort några tjänster. Nu handlar det inte längre om ett perifert bilföretag i Trollhättan. Nu handlar det om en av salongs- och rödvinsvänsterns viktigaste institutioner.

”Åsa Linderborg skriver i sin blogg på Aftonbladet att kulturredaktionens strid är vår. Hon har rätt. Den borde vara allas” skriver Per Wirtén. Och han har givetvis rätt för vad är några tusen industrijobb mot 22 tjänster på DN Kultur.

Anmäl

Skrivet av förut-läsbar 2010-03-03 08:40

överraskar inte längre

Dn kultur är synonym med hela tidningen ..som känns gammalmodig ..

som om man aldrig hämtat sej från att Blocket snodde inkomsterna ..

Värre är att Dn inte längre överraskar utan bara slår in öppna dörrar ..

Detta gäller fram för allt kulturen som domineras av genus och klimathot ..

men även ledarsidan är med något enstaka undantag förut-läsbar

Anmäl

Skrivet av goran 2010-03-03 08:41

Naturligt att allt inte blir som förr

Om det DNs kulturredaktion åstadkommer efterfrågas av läsarna så kan den verksamheten nu tas upp av konkurrerande tidningar och andra medier. Det finns ett antal människor på kulturredaktionen som även jag tycker är intressanta och läsvärda, t. ex. Maciej Zaremba. Dessa kommer naturligtvis inte att tystna, deras alster kommer att kunna läsas och höras på annat håll. Det har aldrig funnits så stora möjligheter som nu i att komma ut med sina budskap. Sedan finns det ett antal skribenter som mest anser sig ha rätt att tala om för oss läsare vad vi skall tycka. När de försvinner så är det endast en förlust för dem själva.

Anmäl

Skrivet av Verner 2010-03-03 08:48

Se det från den positiva sidan!

När DN blir tunnare och tommare så bör ju vägen ligga öppen för en ny tidning lik Information i Danmark. Kavla upp ärmarna och se möjligheterna!

Anmäl

Skrivet av Notarius 2010-03-03 09:40

Det är helt OK...

...att en tidning som konsekvent manipulerar med sanningar och undanhåller relevant information, censurerar friskt och stundtals har väl hög svansföring, bör saneras och varför inte få en "extream makeover", för att använda delar av tidningens egen vokabulär. Det är tom så, att man kanske skulle fundera över om inte tidningen ska prioritera eventuella läsares önskan om saklig information, och förpassa kompis- och släktstrukturerna på redaktionerna till en nivå där de hör hemma. Kan vara nyttigt att påminna DN och Bonniers att vinden ibland vänder...

http://www.voter.se/politik-1/vilket-parti-skulle-du-rsta-p-om-det-vore-val-i-dag-807.html

Anmäl

Skrivet av xx 2010-03-03 10:13

intressant

att de som inte gillar DN:s inriktning tycker att det är bäst om ledningen ser till att tidningen dör, istället för att tycka att tidningen behöver en chefredaktör som ser till att det blir en bra tidning är generande. per wirtén skriver ju det, att tidningen är utan chefredaktör. att Herlitz anser att allt blir bättre bara tidningen svälts ut betyder ju inte att dn:s kritieker måste hålla med. det är en väldigt tunn argumentering för god journalistik . minst sagt.

Anmäl

Skrivet av Kjell 2010-03-03 10:56

Eftertanke och reflextion på undantag

Per Wirtén och Åsa Lindeborg har helt rätt. Ekonomismens framfart inskränker de ytor för eftertanke och reflextion som fördjupar demokratin.

När den "borgerliga" offentligheten allt mer strömlinjeformas och disciplineras krävs att vi skapar en medborgerlig offentlighet, som motmakt till förytligandet och förtingligandet av det demokratiska samtalet.

Här har den politiska vänstern och fackföreningsrörelsen ett ansvar att ta. Ett ansvar som man idag smiter ifrån.

Skapas inte fler utrymmen för obstinata och fria tankar drabbar det i förlängningen alla oss som tror att människan är mycket mer än en homo economicus. Det förlorar såväl socialliberaler som socialister på. Vi får en offentlighet där humanism, delaktighet och socialt ansvarstagande blir satt på undantag. Detta borde LO och s inse!

Tyvärr kan vi nog inte förlita oss på Bonnierkoncernens välvilja längre. Vill vi göra verklighet av det som driver oss att kritisera DN:s räknenisseri får vi nog se till att själva bygga upp en livfull och analytisk motmakt. Frågan är bara hur och var vi ska börja?

Anmäl

Skrivet av Fredrik 2010-03-03 11:25

DN Kan lägga ner helt

Att DN skär ner är inget jag gråter över! Tvärtom om, dem får gärna lägga ner helt. Var sak har sin tid och DN´s era är förhoppningsvis över. En gång i tiden var den en bra tidning, men ingen är bättre än det senaste numret.

Så länge Kjöler, Woldarski, Brors mfl står för andan på DN ( det är inte Björk, Jonnson, Zaremba som är DN), så lär upplagan sjunka och lika bra är det. Mer trist höger än dessa tre får man leta efter.

DN har stått i bräschen för uppluckringen mellan nyheter och åsikter - fox news! Så ingen lär sakna DN, med undantag av Reinfeldt, Björklund, Olfosson och andra nyliberala vänner

Nej, som vänster läser jag hellre SVD ( river ut ledarsidan först :-) ). Där är nyheter fortfarande nyheter! Men, ska jag vara ärlig så sa jag upp båda tidningarna för ca fem år sedan och jag saknar dem inte. Guardian weekly, nätet, radio mm räcker långt...

Anmäl

Skrivet av jens cavallin 2010-03-03 11:57

DN och högern

Jo för dem som fortfarande ser DN som ett "ledande" organ är det kanske ledsamt med Herlitz och Bonniers brutala utrensningar, men det har ju pågått länge, sedan Bengt Braun kom in från Procter och Gamble. Arne Ruth var förste man, sen har lydigheten stått i fokus. Undantagen, jovisst, de är skickliga skribenter. Men DN är sedan länge ett högerorgan, Tingstens och Lagercrantz tidning är död och begraven och ersatt med Fox-Brors och andra gamla ångerfulla maoisters propagandaorgan, jo med lite undantag som kan vara tråkiga att mista...

Anmäl

Skrivet av samtidsanalys 2010-03-03 12:05

Herlitz medicin - hållbar mer än 7 månader på DN?

Tack för en tillräcklig kraftfull reaktion. Min reflektion från igår:

Herlitz medicin - hållbar mer än 7 månader på DN?

Den första november tog Gunilla Herlitz över som chefredaktör på DN. Detta är bara fortsättningen på en diskursförändring av hela institutionen DN. Herlitz rekryterades tidsenligt från tidningen Dagens Industri och i DN tar hon över två stolar: Som cheredaktör. Och som VD. Med båda händerna om tömmarna för att styra ekipaget, snabbare, slimmare, effektivare ska hon samtidigt vara det bildningsmässiga ekolod för Sveriges största tidning in i framtiden. Frågan är om inte detta quick fix-affärsutvecklingstänkande kommer att visa sig bli ett minnesvärt självmål i Bonnierhistorien.

Först lite mer om Herlitz :

Till Svd sa hon inför tillträdet sa hon:

"Mitt uppdrag är att fortsätta göra den tidning som varje dag sätter agendan i Sverige för det politiska, samhälleliga och kulturella samtalet och samtidigt skapa en långsiktig lönsamhet som tryggar DN:s framtid Och den senaste tiden får vi bilden klar för oss hur DN:s agenda framgent kommer att se åt. "

Och så blir det:

De största neddragningarna kommer att ske djupanalys och bildning. Nämligen på kulturredaktionen. Där kommer närmare hälften av (skriver DN kultur 2010-03-01) de anställda att gå. SvD skriver den 23 februari 2010: "Dagens Nyheter minskar antalet anställda på sin kulturredaktion från 54 till drygt 30, skriver branschtidningen Journalisten. Det innebär en personalminskning på närmare 40 procent på det som brukar räknas som landets mest inflytelserika kulturredaktion." På övriga delar av tidningen skär man alltså bara ner med en femtedel.

Agenda Herlitz

Med detta som utgångspunkt kan vi konstatera att Herlitz fullföljer sitt uppdrag och just sätter agendan och sätter tonvikt på ekonomi och cashnews där inte bildningsmässig kulturell motvikt till finansperspektiv på människa och omvärld utsätts för något som ser ut som frystorkning. Kvar i tidningen blir raden av dagstyckarna på ledarsidorna, ekonomiredaktionerna nu proportionellt än större än den redan sedan tidigare krympande kulturdelen medan vi läsare framgent kommer att gå miste om djupare analyser av omvärld, bildning, framåtssträvande litteratur kring samhällsanalys och samhällsvetenskap. Ser men den fostrande makt DN haft och har kommer denna diskursiva förändring också att prägla samhällsutveckligen framgent.

Kritik

Med undantag av några få kritiska röster låter den bevakande journalistkören opurtunt framljuda att Uppdrag Herlitz "gör det som är nödvändigt" och att hon är en utmärkt instrument för att uppfylla ägarnas förväntningar. För vågar någon kritisera och bråka med en som numera krängt på sig båda maktposterna: VD och chefredaktör för regalskeppet i Sveriges starkaste medieföretag? Nej, klokast för den egna journalistkarriären är nog att ligga lågt och taktfast stiga in i den rythm som den nya metronom pekar ut.

Det mest kritiska jag kan hitta på nätet är från Per Wirtén som utifrån en utfråganing av henne skriver att: "Hennes svar, plötsliga tystnader och ansträngda kroppsspråk avslöjar att samtal om journalistik är okänd terräng för Dagens Nyheters nya chefredaktör". Inte direkt skakande, men dock kritiskt.

Förlust

Nu utropar kanske den kreativt kritiske och affärssinnade att om DN drar tillbaka sina förmågor från kulturredaktionen så öppnas detta "affärsområde" på nätet för nya medier. Och visst må det vara en potentiell möjlighet. Och en och annan utropar kanske att vad skönt att en sån där gammal kulturelit äntligen får inse att man måste bära sina egna kostnader. Men förskjutningen innebär ändock en avgörande diskursiv förskjutning för hela samhällsdebatten då DN kultur hitills utgjort en viktigt där samhällsinstitution där bredare samhällsteman fått en arena och uttrymme. Detta i synnerhet då DN debatt de senaste decennierna sakta allt mer blivit en torghandel av dagssländor av beställda rapporter och megafonfabrik några relativt få etablerade politiker.

På sikt och på inslagen väg lär knappast lär DN ha särskilt mycket att komma med om tidningen ger upp sin förmåga till djup, bildning och perspektiv. Och var hamnar DN då? En än mer lättsmält sufflemix av att vara en DI-rapporterande, konsumtionsportal blandat med en dos kvällstidningsmässig sensationjournalistik? På kort sikt blir säkert Herlitz hyllad. Frågan är om det håller i längden. Mitt eget stalltips ligger nog närmst den kommentator till en artikel om Herlitz skrivit:

"Gunilla har rätt "DN befinner sig i djup kris", Gunilla sätter rubriken för sin era på tidningen från dag ett. Krisen kommer bestå tills hon slutar. Ska via säga sju månader?

http://samtidanalys.blogspot.com

Anmäl

Skrivet av Läsare av bloggen 2010-03-03 12:11

Korrekt adress till Samtidsanalys

http://samtidsanalys.blogspot.com

Anmäl

Skrivet av JanneK 2010-03-03 12:17

Möjlighet!

Se krisen som en möjlighet.Just nu ska vänstern kliva fram med ett tidningsprojekt.ETC och andra aktörer bör agera snabbt nu när ilskan är stor.

Anmäl

Skrivet av Candida Voice 2010-03-03 16:45

" Priset på arbete måste ner "

Priset på arbete måste ner skriver Lasse W i ett mycket bra inlägg .

Det gäller för oss alla och socialisttrojkan i synnerhet att inse att lilla

Sverige måste anpassa sin kostnadsnivå till omgivningen .

Den höga kostnadsnivån smittar av sig på exportindustrin .

Världen styrs nu inte från ngt socialistfäste på Sveavägen utan det gäller att inse att vi är i storlek av tex en medelstor stad i Kina .

Det är alltså vi som i eget intresse skall anpassa oss och det gäller alla verksamheter inkl det nu aktuella DN .

Så vänligen se DNs kulturredaktions nedbantning som en klar indikering på vad som komma skall oundvikligen .

Anmäl

Skrivet av Christer W 2010-03-03 19:43

Borgerlig charge

Varför ska "vänstern" stödja en tidning som har blivit allt mer högerextrem och som till och med politiserar nyheterna? Bara för att kulturredaktionen ska överleva?

Kulturredaktionens anställda får väl göra som alla andra som blir arbetslösa för att ingen vill köpa produkten (DN), de får helt enkelt ställa sig till arbetsmarknadens förfogande.

Har de tur så hittar de ett praktikjobb på Svenskt Näringsliv med att skriva tendentiösa artiklar om chockdoktrinens fördelar.

Anmäl

Skrivet av B. 2010-03-03 20:09

Är DN´s kultursidor Sveriges?

Har tyvärr ingen aning om vilka stackars kulturkritiker som får gå. Jag lever inte i Stockholm. Jag har inte prenumererat på DN sedan jag var student på 60-talet. Än mindre läst den sedan dess. Vi behöver mer kultur - inte mer kulturkritik (!) Låt var och en uppleva kultur på eget vis.

Anmäl

Skrivet av Jan Magnusson 2010-03-03 20:24

SvD finns kvar

Ingen större förlust eftersom Svenska Dagbladets understreckare finns kvar och även deras kvalificerade omdömen om böcker och opera.

Anmäl

Skrivet av Rustan Rydman 2010-03-03 21:07

Ledarstil bygger på ....?

Gustaf von Platen förflutet som chefredaktör för SvD skriver följande i sin självbiografi "Resa till det förflutna" "Vad är det viktigaste när man blir chef för ett nytt företag? Gyllenhammar tänkte och svarade. Det viktigaste är att du avsätter eller omplacerar alla avdelningschefer. Alla i företaget måste känna att makten ligger och dej..."

Anmäl

Skrivet av B. 2010-03-04 14:08

Re: Rustan

En händelse som ser ut som en tanke (?) Gyllenhammar flydde efter sitt misslyckade ledarskap till klassamhällets England.

Anmäl

Skrivet av DN sedan 25 år 2010-03-12 01:39

Glädjande, kultursidorna på DN döda sedan länge

DN som tidning har efterhand försämrats alltmer och är sedan tio år en propagandabad för moderaterna ungefär som Sydsvenskan på 70-talet, på den tiden DN var kvalitetsmässigt ledande och undertecknad bytte tidning. Sedan länge lägger jag kutursidorna åt sidan hoppsan, halva tidningen med struntreportage om restauranger, pseudofilosofi, jönsiga 25 åriga skribenter och den patetiske och bedrövlige som min kära fru från Polen utrycker sig, pseudointellektuelle Szaremba, försvann! Tittar vi sedan över resterande delar, så klipper vi snabbt bort ledarskribenternas ointressanta förnumstiga ologiska ointellektuella okunniga pretentiösa text där endast kommatecknen blir kvar. Henrik Bros fyller som vanligt en sida med moderatpropagande, ibland upphaussad på första sidan med ett jublande utrop att Synnovate minsann nu mäter att moderatregeringen går fram. Ekonomisidorna är redan inhämtade hos DI, som är en tämligen befängd Bonniersprodukt med Hänt i veckan karaktär, dock intressant att jämföra med efter att tittat igenom Daily Telegraph, Bloomberg, CNBC och några mer intressanta publikationer (FI är överskattat liksom the Economist). Alltid kul att läsa Schuck, som är ganska ensam, om macroekonomi, men i övrigt fyller bankerna samma tjänst med betydligt bättre översikter. Övrigt material kan inhämtas via text TV och är bildena av intresse kan rapport eller CBN stå till tjänst. Så, varför prenumerera? För att det är skönt att vakna med pappersprasslet och jag har så gjort i 40 år, men informationsmässigt av intet värde och vad gäller åsiktsbildningen - det är bara att konstatera att journalisternas åsiktsjournalistik skymmer den mer inflytelserika debatt som pågår i landet, att baskunskaperna saknas och att den styrning av nyhetsflödet som sker efterhand verkar alltmer fördummande på medelsvensson och Nisse i Hökarängen och därmed fallerar den politiska och demokratiska styrningen av landet. Politik och demokrati blir en fråga om att utnyttja den smartaste reklambyrån, att dupera människorna, att undvika åtgärder de okunniga kan förstå, att förkläda ekonomisk politik i retorik som 'utanförskap', 'häftigt betala skatt','ta hand om alla stackars invandrare och kalla dem alla 'flyktingar' dvs politiskt verksamma människor som löper fara för liv och lem och ta för guds skull inte ordet ekonomi och kostnad eller moral i din mun och var för guds skull inte realistisk. Nåja, en liten utveckling om den allmänna förljugenheten exemplifierad med invandringsfrågan är naturligtvis även här på arena förbjudet, likväl som i DN trots att ingen har nytta av dagens politik.....eller är det så?

Anmäl
Kommentera
Beskrivning
Rubrik
Alias
Kommentar
Din e-postadress
Skriv ordet i bilden
Du är som användare själv ansvarig för innehållet i dina kommentarer.
Böcker
Herbert Tingstens sista dagar
Herbert Tingstens sista dagar — Berättelsen om ett liv. (Bonniers 2013).
Där jag kommer från – Kriget mot förorten
Där jag kommer från – Kriget mot förorten
Kosmopolitik nu! – Demokratin måste korsa gränsen
Kosmopolitik nu! (Tankekraft förlag, 2009)
The Crazy Swede, en sann historia
The Crazy Swede, en sann historia (Norstedts, 2007)
Karl Lärka, fotograf
Kråk Ulof i Bäck å ana rikti fok Fotografier av Karl Lärka 1916-1934 (Modernista, 2004)
Europas ansikte
Europas ansikte Rasdiskriminering eller mångkultur (Norstedts, 2002)
Fattigdom
Tidigare ansåg de flesta av oss att fattigdomen var förlagd till den tredje världen. Fattigdom kopplades till bilder på svältande afrikaner, utblottade indier och misären i de ändlösa kåkstäderna runt den fattiga världens storstäder. I dag är bilden mer komplicerad.
Populisterna
Populisterna En berättelse om folkets århundrade (Norstedts, 2000)
Ingen
bild
Etnisk boendesegregering
Etnisk boendesegregering – ett reportage (Boinstitutet, 1998)
Hellre fattig än arbetslös?
Hellre fattig än arbetslös? (Norstedts, 1997)
Berättelserna
Berättelserna. Mellanöstern efter kolonialismen. (Norstedts, 1996)
Ingen
bild
Resa på helig mark
Resa på helig mark Tillsammans med Göran Gunner (Verbum, 1990)