Arena

Per Wirtén

Per Wirtén är författare och frilansskribent som skriver för bland andra Dagens arena samt kultursidorna på Expressen och Sydsvenskan. Han var chefredaktör för Arena fram till 1 januari 2010 och var också en av tidningens grundare. 2010 kom hans bok "Där jag kommer från — kriget mot förorten", en fotvandring genom förorternas idéhistoria och det förakt som riktas mot dem. Pers senaste bok är biografin "Herbert Tingstens sista dagar" från 2013.


Skicka e-brev till Per Wirtén
Blogg
Arkiv 2016
› Visa senaste 10
juli (3 st)
juni (10 st)
maj (7 st)
april (8 st)
mars (11 st)
februari (11 st)
januari (11 st)
Arkiv 2015
december (8 st)
november (13 st)
oktober (4 st)
september (13 st)
augusti (9 st)
juli (7 st)
juni (10 st)
maj (9 st)
april (7 st)
mars (13 st)
februari (12 st)
januari (10 st)
Arkiv 2014
december (13 st)
november (15 st)
oktober (16 st)
september (17 st)
augusti (16 st)
juli (12 st)
juni (9 st)
maj (12 st)
april (9 st)
mars (20 st)
februari (13 st)
januari (12 st)
Arkiv 2013
december (9 st)
november (7 st)
oktober (16 st)
september (13 st)
augusti (8 st)
juli (12 st)
juni (12 st)
maj (11 st)
april (11 st)
mars (17 st)
februari (13 st)
januari (12 st)
Arkiv 2012
december (5 st)
november (17 st)
oktober (15 st)
september (13 st)
april (1 st)
mars (14 st)
februari (13 st)
januari (13 st)
Arkiv 2011
december (11 st)
november (18 st)
oktober (14 st)
september (12 st)
augusti (15 st)
juli (18 st)
juni (11 st)
maj (8 st)
april (16 st)
mars (17 st)
februari (18 st)
januari (8 st)
Arkiv 2010
december (8 st)
november (15 st)
oktober (8 st)
september (10 st)
augusti (10 st)
juni (4 st)
maj (7 st)
april (11 st)
mars (18 st)
februari (22 st)
januari (24 st)
Arkiv 2009
december (3 st)

Rikard i "fel" tidning

BLOGGTEXT | Publicerad 2010-02-11 17:16   43 kommentarer

Nehej. Expressen verkar ha skippat det lilla angreppet mot mig från Boris Benulic. Då blev det bara två angrepp i dag. Hm.

Torsdagar kommer Flamman och Arbetaren i brevlådan. Jag läser alltid samtidigt som jag steker pannkakor, numera bara till en dotter – de två andra har flyttat hemifrån. Men i dag är det nåt som inte stämmer. Arbetarens gamla chefredaktör Rikard Warlenius skriver plötsligt i Flamman. Vad händer? Jag har alltid läst Rikards artiklar om ekonomi, arbetsmarknad och fackliga frågor. Tycker han tillhör de klart bästa vänsterskribenterna inom de områdena. Nu har han en pedagogisk och klargörande genomgång av avtalsrörelsens stridsfrågor. Jag lärde mig massor.

Men varför i Flamman? Det har länge gått elaka rykten om Arbetarens nya chefredaktör Mattias Pettersson och hans leninistiska hemligheter. I värsta fall är Arbetarens gamla frihetliga tradition på väg mot slutet. Det vore tragiskt. Men det verkar illa. Att Rikard inte skriver i Arbetaren (är han i blockad av politiska skäl?) är ett tecken. 

Läs kommentarerUppdatera
Stäng
 
Skriv ordet i bilden och klicka på knappen 'Skicka' för att anmäla inlägget nedan.

Skrivet av folie 2010-02-19 17:20

Fishy

Tidigare arbetade väl Rikard på Internationalen...VARFÖR skriver han inte där efter att han slutat!? Ett tecken antagligen - för någon att tolka...

Anmäl

Skrivet av folie 2010-02-19 17:28

Fishy

Tidigare arbetade väl Rikard på Internationalen...VARFÖR skriver han inte där efter att han slutat!? Ett tecken antagligen - för någon att tolka...

Anmäl

Skrivet av Gurkan 2010-02-21 11:06

Hej då miljötidningen

Leninistiska hemligheter = att inte låta journalisterna driva tidningen efter egen agenda?

Jävligt skönt att bli kvitt flum-Arbetaren och äntligen kunna ha en tidning man kan ge till sina arbetskamrater utan att skämmas

Anmäl

Skrivet av AIK-Micke 2010-02-21 11:14

Grattis Arbetaren!

Efter vinterns stormar runt Arena kunde Arbetarens nya chef-red knappast få bättre reklam. Grattis!

Anmäl

Skrivet av A 2010-02-21 11:22

Leninism? Skitsnack!

Vad snackar du om? Petersson är en frihetlig socialist och syndikalist och har varit det sen ungdomen. Han är långt ifrån leninist! Varför detta skitsnack? Det var SAC´s medlemmar som på kongressen valde ny chefredaktör, Petterson fick förtroendet av en överväldigande majoritet av medlemmarna. Många inom SAC tyckte att miljöfrågorna stal för mycket fokus från det fackliga. Därför valde man en mer fackligt inriktad chefredaktör. För övrigt har Warlenius inte tvingats eller ombeds att göra någonting utan har själv velat och valt att skriva för andra tidningar. Det finns inga hinder för honom att skriva i Arbetaren, som skribent och journalist är han väldigt uppskattad.

Anmäl

Skrivet av Mikael 2010-02-21 18:58

leninism? what?

Mattias P. är en grym kamrat att jobba med, inte ngn leninism i honom vad jag sett genom åren. En tillförlitlig frihetlig socialist som vill satsa på grundfrågorna. Warlenius är också mycket bra och varit fantastisk för arbetaren tycker jag, men efter kongressen valde mattias så har arbetaren till och med blivit ännu bättre, särskilt kring arbetsmarknadsbevakning och våra fackliga frågor

skumt misstänkliggörande..

Anmäl

Skrivet av JA 2010-02-21 20:50

Äntligen!

Med Pettersson vid rodret så kan Arbetaren återta sin plats som unik och ledande vass tidning med frihetlig socialistisk grund! Tidigare redaktion verkar struntat i mandatet från kongressen och helt enkelt velat göra en tam variant av ETC.

MP är dessutom en av de absolut trovärdigaste och principfastaste frihetliga socialisterna i landet, alla som haft nöjet att arbeta eller agera politiskt med karln kan intyga detta!

Anmäl

Skrivet av Erik Svensson 2010-02-21 20:52

ARENA-myter

Den här artikeln av Per Wirtén är bara det senaste försöket i att måla upp och förstora skillnaderna mellan de "frihetliga" och "traditionalistiska" vänstertraditionerna. Jag läser både Arbetaren och Flamman med stor behållning - och ser ingen motsättning i det. De båda tidningarna behövs och kompletterar varandra.

Problemet är Wirténs och ARENA:s självbild: de ser sig som en "frihetlig" vänster, när de i själva verket är en slags gammaldags socialliberaler. Deras radikalism inskränker sig till queer-teori, och de är livrädda för diskussioner om klass, makt, ägande och ekonomisk demokrati. De förespråkar en "lagom" svensk blandekonomi och är inte radikala i den bemärkelsen att de ifrågasätter det nuvarande ekonomiska systemet i grunden. Det mest radikala de kan tänka sig är en Pride Parad i Stockholm och lagom höga marginalskatter.

Anmäl

Skrivet av GnestaKalle 2010-02-21 21:23

Äh...

Åh nädå, man får ju absolut inga leninistiska vibbar när kompisarna i organisationen sluter upp med hyllingskörer bakom sin ledare...

Jag läser både Intis, Flamman och Arbetaren och tycker att det känns tråkigt om Arbetaren utvecklas till en smalare tidning som mer ska propagera för "den rätta läran". Visst är tidningen till stora delar bra fortfarande, det är ju kompeteta journalister som arbetar kvar trots att deras nya chefred inte ens kan skriva läsbara ledare.

Fö har jag hört att Rikard W visst är satt i blockad och inte får skriva för tidningen.

Anmäl

Skrivet av Ninel 2010-02-22 02:26

haha...

GnestaKalle: Vadå hyllningskörer från Kompisarna?

Mattias Pettersson har naturligtvis skrivit kommentarerna själv, under olika nick. Så många vänner har han nämligen inte....

:-D

Anmäl

Skrivet av Gurkan 2010-02-22 11:49

Hyllningskör?

Amen snälla nån. Jag är fan syndikalist och har inte känt igen mig alls i Arbetaren. Det har varit en tidning som man aldrig någonsin skulle ge till nån arbetskamrat (varken när jag jobbade på lager eller i förskola) och som jag själv inte tyckte var intressant att läsa alls.

Nu så har den äntligen ändrat fokus från kravaller i tredje världen och miljömupperi (okej okej, jag är lite för hård. Det är bra att klimatfrågan får ett klassperspektiv, men att bara prata om Miljö? Då har det gått för långt) och istället fokuserat mer på fackliga frågor.

Arbetaren är trots allt en tidning som ÄGS av en fackförening. Då tycker man ju att den ska skriva lite som sånt också. Under RW:s ledning satte man praoelever på att skriva om fackliga konflikter(!).

Du kan ju fortsätta drömma om dina "leninistiska hemligheter". Jag har precis beställt en prenumeration på en tidning jag tycker är bra.

Anmäl

Skrivet av GnestaKalle 2010-02-22 14:01

Äh

Ninel: :-D

Gurkan: Har du öht läst Arbetaren de senaste åren? De har ju alltid skrivit mycket om fackliga frågor och det är ingen större skillnad nu den senaste månaden åt varken det ena eller andra hållet. Jag har gladeligen rekommenderat Arbetaren till både vänner och arbetskamrater men liksom de flesta är jag intresserad av betydligt fler frågor än lokal arbetsplatskamp (vilket verkar vara det enda område den nya chefredaktören behärskar). Tråkigt om tidningen skulle blir smalare, men vi får väl se vad som händer.

Anmäl

Skrivet av Johnny 2010-02-22 17:37

Skitsnack

Det är ju skitsnack att tidningen har blivit smalare eller skulle dra åt det hållet. Den har bara bytt ut vilka frågor som starkast blir belysta precis utifrån det nya red lovat att göra. Jag är frihetlig socialist och har prenumererat på arbetaren i runt 10 år. Aldrig under denna tid har tidningen varit så bra som försmaken av nya red varit de senaste 4-5 veckorna bortsett nåt nummer då och då tidigare. Nu står det i någon mån äntligen om nåt jag kan relatera till som arbetare och en facklig konflikt kan få en ordentlig artikel istället för en notis samtidigt som en klimax-vägblockad bytts åt andra hållet. Känns ju som ett jävla sundhetstecken må jag säga.

Anmäl

Skrivet av ungsynd 2010-02-22 18:06

Gnestakalle, demokrati och leninism:

"Åh nädå, man får ju absolut inga leninistiska vibbar när kompisarna i organisationen sluter upp med hyllingskörer bakom sin ledare..."

Så här är det va:

1) Man blir vald (av sina kamrater i organisationen) på ett mandat att utföra specifika uppgifter, man utför det man blivit satt till = demokrati, på syndikalistiskt/frihetlig socialistiskt sätt.

2) Man blir vald, eller för den delen anställd (av sina kamrater i organisationen) på ett mandat att utföra specifika uppgifter, men driver istället sin egen politiska agenda med hänvisning till "journalistisk intigritet" osv. = karriäristiskt politruckbeteende, inte demokratiskt.

3) Man blir vald till ledare (av sina kamrater i organisationen) med mandat att själv bestämma vad som är bäst att göra = demokrati, på "leninistiskt" sätt.

Du kallar 1 för 3 och 2 för 1, totalt förvirrat.

Sen finns ju

4) med där man är VDar och chefer för någon märklig "idell förening"-konstruktion som hustlar pengar av företag, myndigheter och toppstyrda fackföreningar i utbyte mot att pamparna får sitta i "råd" och gud vet vad i en organisationsstruktur som liknar vilken koncern som helst = tja, vi kan väl kalla det Arena-kapitalism för enkelhets skull.

(och med detta sagt vill jag inte kalla RW för karriärist, men arbetaren som sådan har tyvärr haft alldeles för mycket sånt under hans redaktörskap)

Anmäl

Skrivet av Syndikalist Gbg 2010-02-22 18:48

Inget konstigt alls

På ett sätt är det synd att Rikard inte skriver i Arbetaren längre. Det är när han skriver om arbetsmarknaden som han skriver bäst. Tyvärr synes han dock inte vilja skriva om det i Arbetaren. Där har han istället i egenskap av chefredaktör istället belyst allehanda perifera frågor.

Tidningen Arbetaren och dess innehåll debatteras flitigt internt inom SAC. Det har länga funnits ett utbrett missnöje med tidningen när det gäller dess fokus och innehåll. Under sin tid som chefredaktör har Rikard tyvärr inte lyckats tillgodose den interna oppositionen. I slutändan ger SAC ut Arbetaren av en anledning. Av de som bara vill se SAC som pojken med guldbyxorna omskrivs detta sedan till "leninism". SAC är en fackförening, alltså vill SAC ha ett fokus på fackliga frågor och på arbetsmarknadsfrågor. Om detta är leninism så kryllar det här landet av leninistiska tidningar. SvD, Expressen, DN, Kommunalarbetaren för att nämna några.

Begreppet "leninism" börjar bli aningen urvattnat när det är applicerbart på allt ifrån sossetidningar till borgerlig media. Så innan man hakar på i den slentrianmässiga gnällkören bör man kanske sätta sig in i vad det handlar om. SAC är inte och kommer aldrig bli leninistiskt. Vi hatar och har alltid hatar leninism. Därför är det ett skällsord inom SAC och det är också som ett skällsord Arbetarenredaktionen använder ordet. De saknar helt enkelt övriga relevanta argument och därmed återstår endast smutskastning och misstänkliggörande.

Anmäl

Skrivet av GnestaKalle 2010-02-22 20:01

Äh

Syndikalist gbg: Jag tror inte att du heller har läst Arbetaren de senaste åren. Om du kikar igenom arkivet på hemsidan kan du snabbt se att merparten av tex alla Rikard W:s ledare handlar om just fackliga frågor, arbetsmarknadspolitik och ekonomi. Vissa syndikalisters missnöje med Arbetaren verkar mer bero på att de inte orkar öppna tidningen och har gamla fördomar de inte blir av med.

Tidningen är fortfarande bra och jag tvivlar på att ni ser nån skillnad egentligen. Jag hoppas att den fortsätter att vara bra och inte smalnar av.

Vad gäller leninistiska tendenser upplever jag sac som värre däran än r:arna på den fronten...

Anmäl

Skrivet av ungsynd 2010-02-22 23:02

GnestaKalle

Men vad är då du menar med leninism?

Det är ju bara smutskastning ifall du inte kan förklara det.

Anmäl

Skrivet av A 2010-02-22 23:03

?

GnestaKalle: Jagär väldigt nyfiken på din definition av leninism? Och på vilket sätt skulle SAC gå i den riktningen? Vet du vad syndikalism är? Vet du vad leninism är? Eller är du bara ute efter att smutskasta och raljera?

Anmäl

Skrivet av Rasmus 2010-02-23 08:29

Vad är frihetligt?

Wirtén: varför sprider du det du själv betecknar som "rykten", till och med "elaka rykten"?

GnestaKalle: det är inte massornas underkastelse du ser när många SAC-medlemmar är nöjdare med M Petterson än föregångarna. Tvärtom, vi har inom SAC klubbat ett tidningsuttalande som M Petterson verkar kunna fullfölja. Det är demokrati.

Du kan inte räkna antalet arbetsmarknadsartiklar och ta det som bevis för att föregångarna var bra redaktörer. Du måste beakta en rad andra fakta för att få den minsta koll på den djupa förtroendeklyfta som funnits. Många sektioner, syndikat och LS har länge sökt samarbete med redaktionen för att deras arbetsplatser och strider ska belysas av Arbetaren och på så vis främja segrar mot arbetsköparna. Men, de har gång på gång ignorerats, helt eller delvis. Väldigt sällan har det blivit några artiklar, och när det skrivits något har berörda syndikalister ofta inte tillfrågats och påpekade fel i artiklarna har inte ändrats. Vidare har de tidigare redaktörerna och vissa medarbetare varit mycket arroganta när de på SAC:s kongresser fått kritik. De har försökt instruera kongressen hur den ska rösta, snarare än lyssna till kongressen hur de ska utföra sina förtroendeuppdrag.

Anmäl

Skrivet av GnestaKalle 2010-02-23 09:37

Äh

Rasmus: Självklart kan man inte bara räkna antalet artiklar om fack och arbetsmarknad när en redaktion ska bedömas. Jag konstaterar bara att syndikalist gbg m.fl. uppenbarligen inte läst tidningen ordentligt eftersom hen påstår att det inte skrivits särskilt mycket om sådant när det i själva verket förhåller sig tvärtom.

Berätta fö gärna på vilket sätt de tidigare redaktörerna brutit mot tidigare tidningsuttalande, jag har nämligen svårt att se det.

Man kan vara leninistisk rent politisk och man kan ha lenininistiska tendenser organisatoriskt. Och det är väl snarare det sistnämnda som är är problemet. En organisation med lågt i tak, ett smalt ledande skikt som inte tål kritik och inte respekterar mångfald och oliktänkande. Det är väl bara att se hur föraktfullt ni uttrycker er om Arena här ovan som exempel. Trots att jag är betydligt längre till vänster politiskt jämfört med Arenafolket förmår jag uppskatta många av tidningens bra skribenter och kan tycka att de tillför något i debatten. Man måste inte avsky alla som inte tycker exakt som man själv och rädas allt som skulle kunna betecknas som reformism. I alla fall inte om man vill bygga en bred och öppen organisation som välkomnar olika slags människor och inte bara kopior av de aktivister som styr. Då behandlar man heller inte en redaktion av kamrater på det sätt som har gjorts. Om man vill ha en smal organisation där alla tycker och är lika är det väl däremot supersmart.

För övrigt borde ni kanske fundera över er minst sagt stereotypa och fördummande syn på ”arbetare”. Arbetare är ingen homogen grupp som saknar andra identiteter och inte förmår vara intresserade av tex feminism, miljöfrågor och kultur.

Anmäl

Skrivet av Rasmus 2010-02-23 10:46

Virrigt GenastaKalle

GnestaKalle skrev:

< Berätta fö gärna på vilket sätt de tidigare redaktörerna brutit mot tidigare

< tidningsuttalande, jag har nämligen svårt att se det.

Jag har redan gett exempel. Att uppmärksamma syndikalisters fackliga kamp så pass sällan att kampen inte blivit hjälpt. Och dessutom, när den uppmärksammats, skrivit felaktigheter eller outat för mycket information så att det skadat striderna.

GnestaKalle skrev:

< Man kan vara leninistisk rent politisk och man kan ha lenininistiska

< tendenser organisatoriskt. Och det är väl snarare det sistnämnda

< som är är problemet. En organisation med lågt i tak, ett smalt

< ledande skikt som inte tål kritik och inte respekterar mångfald och

< oliktänkande. Det är väl bara att se hur föraktfullt ni uttrycker er om

< Arena här ovan som exempel.

Nu är det väl dags att höja nivån. Är en handfull personers inlägg här representativ för hela SAC? Och är du verkligen förvånad över att inläggen är upprörda, när startskottet på debatten var Wirténs grova förloämpning om "leninism", som du sedan upprepat, fortfarande utan belägg. (Personligen har jag inga åsikter alls om Arena, enär jag bara bläddrat i ett nummer en gång.).

Visste du GnestaKalle att SAC fram tills för något år sedan hade en egen självgående elit, nämligen ett skikt av ombudsmän och andra anställda som körde sin egen linje utan demokratisk insyn och kontroll. När fackligt aktiva gräsrötter och ideellt förtroendevalda utmanade detta skikt blev reaktionen i Arbetarens artiklar för det mesta ett partitagande för ombudsmännen. Men vem orkar gräva i det förflutna. Nu har vi ett öppnare, mer decentraliserat och frihetligt SAC.

Anmäl

Skrivet av GnestaKalle 2010-02-23 12:09

Äh

Jodå Rasmus, jag känner till de interna stridigheter som föregått dagens situation i sac och jag sympatiserar inte med det du beskriver som en elit av ombudsmän Men det interna maktövertagandet har ju inte direkt karaktäriserats av kamratlighet, respektfullhet och en strävan efter en demokratisk och öppen organisation som kan hantera mångfald och kritik. Det är ju inte heller särskilt förvånande, det är det så det brukar bli i organisationer där det finns ett starkt missnöje och sker ett organiserat maktövertagande. Pendeln slår över åt andra hållet. Decentraliserad demokrati är inte så mycket värt om det bara är demokrati för de som tycker rätt och fogar sig i leden.

Jag kan inte påstå att jag öht märkt av sac:s stridigheter i Arbetaren eller att de som arbetat där tagit ställning åt varken det ena eller andra hållet, tvärtom har väl tidningen förhållit sig neutral vilket också är det enda rimliga.

Omgiven som jag är av människor som flyr lo-facken tycker jag att det känns väldigt tråkigt att inte kunna rekommendera dem att gå med i sac. Det vore fantastiskt om det fanns ett radikalt fristående fack som inte var frasradikalt och smalt utan öppet och brett.

Anmäl

Skrivet av A 2010-02-23 12:26

?

Vi ser ju ett mycket aktivare SAC med fler självgående LS och många framgångar de senaste åren. Att de som inte vill se ett fack där medlemmarna är aktiva och själva för kampen, utan vill ha ett ombudsmanna styrt fack, är missnöjda är väl inte så förvånande. Men att säga att SAC inte blivit mer öppet och demokratiskt när fler och fler tar aktiv del i organiseringen och det centrala arbetet så väl som i det konkreta fackliga är ju bara konstigt och helt felaktigt.

Anmäl

Skrivet av GnestaKalle 2010-02-23 12:38

?

A: Ja, det är jättebra att det finns ett uppsving i facklig aktivism etc. Och tråkigt att det skett på bekostnad av massa andra saker som är nödvändiga om man vill bygga en organisation som är både radikal och bred och inte bara väldigt aktiv och liten... Men det är som sagt varken ovanligt eller förvånande, det går ofta över styr när makten skiftar i en organisation.

Anmäl

Skrivet av Ascaso 2010-02-23 12:45

When shit hits the fan

Per Wirtén, tack för att du återupprättat den gamla snuskiga tråden Rykten från SAC som låg på socialism.nu förut. Men vad har nye chefredaktörn uträttat hittills? Ett dussin ledare, men inga andra texter. Att SAAB och LAS är skit har vi hört från Maud Olofsson också. Enda skillnaden är att artiklarna om facklig kamp innehåller mer klyschor och muntra tillrop.

Leninistiska hemligheter? Det beror väl på vad man menar. Ryggdunkarna är de som vet att bolagsstyrelsen lovat ingripa direkt i redaktionsarbetet om man inte sluter upp blint bakom chefen. Och mer kommer. En kamrat visade mig en rapport till CentralKommitten, som visar att chefen håller förhör med alla och kartlägger deras kompetens och klassbakgrund.

Könsbalansering ut. Grabbig proletärromantik in.

Gurkan skrev: Under RW:s ledning satte man praoelever på att skriva om fackliga konflikter(!).

Kommentar: MP har hunnit uppgradera en praktikant till sin adjutant.

Rasmus skrev: Nu har vi ett öppnare, mer decentraliserat och frihetligt SAC.

Kommentar: Debattsidorna är avskaffade i Syndikalisten på bekostnad av att redaktören låter ett fåtal bre ut sig.

Anmäl

Skrivet av Rasmus 2010-02-23 12:46

Okunnigt GnestaKalle

Nu blir det uppenbart hur oseriösa och ansvarslösa denne GnestaKalles offentliga anklagelser om leninism är.

< Men det interna maktövertagandet har ju inte direkt karaktäriserats av

< kamratlighet, respektfullhet och en strävan efter en demokratisk och

< öppen organisation som kan hantera mångfald och kritik.

Det har skett ett makt-åter-tagande enligt stadgarna. Makt har flyttats från ombudsmän och andra anställda till ideellt förtroendevalda och ned till gräsrötterna. Dessutom har stadgarna förtydligats i demokratisk riktning på flera sätt: insynen har ökat, det har förtydligats att förtroendevalda (ideella och betalda) skall följa demokratiska beslut, hur de kan avsättas, att de ej har rätt till fallskärmar m.m. Viktigast av allt är att den fackliga aktivismen har ökat, trängt undan ombudsmännen till bakgrunden, och breddat kampmetoderna avsevärt.

Visst har tonen under senare år bitvis varit illa. Men det är inte så konstigt med tanke på vissa skandaler, knutna till f.d. ombudsmän som har uppenbarat sig, och hur samma ombudsmän sedan blivit avsatta eller tvingats avgå och då svarat med stämningar och krav på fallskärmar. Som sämst har debatttonen varit när f.d. ombudsmän har blivit avsatta genom demokratiska beslut och offentligt påstått att det är frågan om leninism.

< Jag kan inte påstå att jag öht märkt av sac:s stridigheter i Arbetaren eller

< att de som arbetat där tagit ställning åt varken det ena eller andra hållet,

< tvärtom har väl tidningen förhållit sig neutral vilket också är det enda rimliga.

Då har du läst synnerligen slarvigt och/eller okritiskt.

Anmäl

Skrivet av A 2010-02-23 12:50

?

Vad är det för "saker" man tappat menar du? Du får förklara istället för att bara slänga ur dig påståenden.

Anmäl

Skrivet av Rasmus 2010-02-23 13:19

Ciao

Kräv inte för mycket nu A:)

Just att slänga ur sig påståenden har kännetecknat varje inlägg från GnestaKalle i denna tråd. Ett exempel:

< För övrigt borde ni kanske fundera över er minst sagt stereotypa och

< fördummande syn på ”arbetare”. Arbetare är ingen homogen grupp som

< saknar andra identiteter och inte förmår vara intresserade av tex feminism, < miljöfrågor och kultur.

Jag är glad över att debatten inom SAC under senare år, även om den bitvis varit låg, ändå inte varit på den låga nivå där stycket ovan placerar sig. Tack för mig.

Anmäl

Skrivet av Ninel 2010-02-23 20:11

Anarkostalinism...

Hehe, lite roligt fast ganska förutsägbart att alla aspegrer-SAC:are går i gång på signalordet "leninism".

- Öhhh, Vi är ju frihetliga socialister liksom!

Petterssons (vadå hemliga?!!) leninism handlar naturligtvis om hans tidningssyn.

Lenin såg tidningen som organisationens nav, det som partiet (fackföreningen i det här fallet) skulle organiseras omkring.

Ergo: tidningen som megafon för organisationen (Tyvärr blandade bolsjevikpartiet allt som oftast ihop partiet och klassen. precis som vissa SACare dag har svårt att skilja på syndikalistiska minoritetsaktioner och "klasskampen")

En leninistisk tidningssyn är alltså motsatsen till en bred vänstertidning som har som mål att kommunicera med andra än övertygade syndikalister.

Anmäl

Skrivet av GnetsaKalle 2010-02-23 20:59

Mmm

Ascaso: Jamen det är klart man måste kartlägga klassbakgrund och åsikter. Hur ska man annars kunna rensa ut tex folk med journalistkompetens och annat löst medelklasspack som helt utan förvarning kan slänga ur sig en oprovocerad kulturartikel som gör att vanliga arbetare inte kan visa tidningen för grabbarna på jobbet...

Anmäl

Skrivet av ungsynd 2010-02-24 01:38

efterhandskonstruktioner...

Baklänges-lenin:

"Petterssons (vadå hemliga?!!) leninism handlar naturligtvis om hans tidningssyn."

Naturligtvis? Det där är nog det lökigaste efterhandskonstruktion jag sett på länge.

Det är ett skällsord i samanhanget och om man menar något annat får man fan göra det klart från början. (Men det var kanske någon sorts ironi...)

"En leninistisk tidningssyn är alltså motsatsen till en bred vänstertidning som har som mål att kommunicera med andra än övertygade syndikalister."

Även om jag inte hoppas att det blir så ser jag _hellre_ en smal tidning för syndikalister än en smal tidning för initierad kulturvänster och miljöfolk, när det är en syndikalistisk organisations medlemsavgifter som subventionerar tidningen.

Asaco

"En kamrat visade mig en rapport till CentralKommitten, som visar att chefen håller förhör med alla och kartlägger deras kompetens och klassbakgrund.

Könsbalansering ut. Grabbig proletärromantik"

Det är alltså fel att balansera utifrån klass, men rätt att balansera utifrån kön? Varför då?

Idéer om att klass och politiska åsikter skulle ligga innanför någon sorts privatlivets helgd när man jobbar på arbetaren betackar vi oss för precis som vi gör med grabbighet och romantiseringar/reduktioner av hur klassen ser ut.

(själv hoppas jag på att arbetet med könsballansering blir kvar och det borde ju inte försvåras av att fler med arbetarbakgrund skriver i tidningen eftersom klassen består av fler kvinnor än män)

Anmäl

Skrivet av Rasmus 2010-02-24 08:39

Detta gäller

Eftersom både GnestaKalle och nu också Ninel är oförmögna/ovilliga att höja nivån, är det väl bäst att lägga ut gällande tidningsuttalande. Det är i stort sett likadant som uttalandet från 2006 och som då var tänkt att föregående redaktörer skulle jobba under.

------------------------------------------------------------------------------------------

Antaget av SAC:s 29:e kongress 2009

SAC ger ut tidningen Arbetaren som ett viktigt verktyg för organisationen i kampen för ett frihetligt socialistiskt samhälle. SAC inser vikten av en tidning som står fri och oberoende från inkomster på marknadens villkor.

Arbetaren ska kritiskt granska och analysera områdena arbetsmarknad, ekonomi och politik. Dess uppgift är att analysera, avslöja, begripliggöra och konfrontera bakomliggande maktstrukturer på arbetsplatserna och i samhället, såväl i Sverige som globalt.

Arbetaren ska rapportera om den fackliga och sociala kampen i samhället ur ett arbetarklassperspektiv. Tidningen ska vara ett stöd och en enande kraft för LS av SAC, dess medlemmar, samt andra människor engagerande i kampen för ett klasslöst samhälle. Arbetaren ska också skildra arbetarnas olika villkor som följer av att arbetarklassen är skiktad med avseende på bl.a. ursprung, kön, ålder och anknytning till arbetsmarknaden. Tidningen ska inspirera till syndikalistisk handling.

Arbetarens främsta målgrupp är kämpande och kritiska arbetare. Insändar- och debattsidor ska fungera som ett forum där dessa människor och deras perspektiv kan mötas. Även hemsidan ska fylla detta syfte.

De anställda på tidningen Arbetarens redaktion ska ha kunskap och kännedom om SAC, facklig kamp och arbetsmarknaden. Tidningen ska prioritera kontakt med fackliga aktivister och aktivister inom sociala rörelser vars mål sammanfaller med SAC:s. I synnerhet ska redaktionen ha etablerade kontakter med syndikalistiska fackliga aktivister. I första hand ska man producera eget material, alternativt låta medlemmar och andra fackligt kämpande bidra med material. I andra hand kan man köpa in material.

Eftersom SAC strävar efter arbetarklassens frigörelse och dess tidnings främsta uppgift är att främja kampen för ett frihetligt socialistiskt samhälle, befinner sig SAC i sin helhet i motsättning till den rådande samhällsordningen. Detta kan innebära att tidningen Arbetaren kommer i konflikt med samhälleliga institutioner och deras regelverk. I dessa situationer har tidningen Arbetaren SAC:s oreserverade stöd.

Anmäl

Skrivet av Mikael 2010-02-24 10:52

Asperger-SAC:are?

Jag vill fråga Ninel om det är något fel att ha aspergers syndrom? Gör det på något sätt gör mig till en mycket sämre facklig aktivist, är mina åsikter om att Arbetaren varit en bra tidning de senaste åren och att den blivit t.o.m. ännu bättre på senaste tiden inte värda att ta hänsyn till? Och hur får du ihop det med att folk som INTE har asperger verkar tycka typ samma sak?

Skumt hur mycket folk sträcker ut små skillnader till svårpasserbara avgrunder. RW bra redaktör, MP verkar också vara bra redaktör. Men min fackavgift gör mer nytta nu och tidningen har blivit bredare.. that's that liksom

Anmäl

Skrivet av Ascaso 2010-02-26 19:18

Under radarn

Gurkan skrev: Under RW:s ledning satte man praoelever på att skriva om fackliga konflikter(!).

Kommentar: I veckans nummer är det en praktikant som skrivit artikeln om blockaden mot Skanska.

Syndikalist Gbg skrev om RW: Det är när han skriver om arbetsmarknaden som han skriver bäst. Tyvärr synes han dock inte vilja skriva om det i Arbetaren.

Kommentar: Det är inte RW som saknar vilja. Kolla de tålmodiga svar han bjuder på här: http://warlenius.wordpress.com/2010/02/22/arbetaren-forr-och-nu/#comments

Rasmus skrev: När fackligt aktiva gräsrötter och ideellt förtroendevalda utmanade detta skikt blev reaktionen i Arbetarens artiklar för det mesta ett partitagande för ombudsmännen. Men vem orkar gräva i det förflutna. Nu har vi ett öppnare, mer decentraliserat och frihetligt SAC.

Kommentar: Går det att beskylla Jon Weman för "partitagande för ombudsmännen" när han skrivit om interna motsättningar? Med denna hållning till "det förflutna" räcker det inte med en spade. Då gräver man på fel plats.

A skrev: Att de som inte vill se ett fack där medlemmarna är aktiva och själva för kampen, utan vill ha ett ombudsmanna styrt fack, är missnöjda är väl inte så förvånande.

Kommentar: Många kritiker har inte gjort annat än arbetat fackligt lokalt utan att ställa sig i klassens ställe.

Rasmus skrev: Det har skett ett makt-åter-tagande enligt stadgarna. Makt har flyttats från ombudsmän och andra anställda till ideellt förtroendevalda och ned till gräsrötterna.

Kommentar: De som är inblandade i RättsKommittén vet att gräsrötter har andra erfarenheter före och efter kongressen.

ungsynd skrev: Det är alltså fel att balansera utifrån klass, men rätt att balansera utifrån kön? Varför då?

Kommentar: Hur ska det gå till när chefredaktören och andra rookies drivit in på redaktionen med annat än "arbetarbakgrund" som barlast? Lite ödmjukare stil kanske lockar läsare och skribenter som inte behöver morska upp sig i rutig skjorta och ny snagg.

Anmäl

Skrivet av Rasmus 2010-03-07 13:06

Använd medlemstidningen Syndikalisten

Ni som med eller utan grund kritiserar M Petterson och SAC:s utveckling, varför använder ni inte medlemstidningen, går via era CK-ledamöter eller AU? Kanalerna står ju öppna.

Personen bakom nicknamet Ascaso gör löjliga försök att plocka billiga poäng:

< Gurkan skrev: Under RW:s ledning satte man praoelever på att skriva om < fackliga konflikter(!).

< Kommentar: I veckans nummer är det en praktikant som skrivit artikeln om < blockaden mot Skanska.

Hallå - att peka på förekomsten av praktikantskribenter är ett försök att förstå varför så många artiklar om SAC:s fackliga strider innehåller felaktigheter, fel som inte korrigeras trots påpekanden från berörda medlemmar. Det är givetvis inte så att praktikanter ska portas från Arbetaren.

Ascaso skrev vidare:

< Går det att beskylla Jon Weman för "partitagande för ombudsmännen" när < han skrivit om interna motsättningar?

Nej, om man kritiserar en journalist för att ta parti för ombudsmän som uppvisar pampfasoner och kräver pamförmåner så gäller kritiken PARTITAGANDET, inte det faktum att frågan uppmärksammas av

journalisten. Kritiken formuleras utifrån ett krav på neutralitet.

Ascaso skrev vidare, angående demokratiseringe av SAC:

< De som är inblandade i RättsKommittén vet att gräsrötter har andra

< erfarenheter före och efter kongressen.

Va? Skulle dom som gör rättsutredningar ägna sig åt att som grupp formulera en gemensam erfarenhet och ståndpunkt? Ett mkt konstigt sätt framföra kritik på --- och varför göra det här på en blogg? Jag har själv deltagit i rättsutredningar och då ägnar vi oss åt just rättsutredningar.

Varför inte använda Syndikalisten och andra demokratiska kanaler inom SAC, istället för att upprätta ett slags "Hänt i veckan" på nätet, med spridda hugskott och spekulationer.

Anmäl

Skrivet av Selänne 2010-03-12 14:37

Spridda hugskott

Billiga poäng? Hmm, jovisst. Ramsus har underliga personliga intressen. I höstas blev redaktionen kontaktad med en begäran att Arbetarens hemsida skulle rensas på uppgifter om Rasmus roll som proffstyckare inom SAC.

Kanske den nye chefredaktören Pettsson är mer förstående inför att en lovande akademisk karriär står på spel.

Öppna kanaler? Med den omvalde redaktören för Syndikalisten får vi också acceptera att vem som helst inte blir publicerad. Vissa får bre ut sig på 4-5 sidor medan andra blir censurerade.

Anmäl

Skrivet av Fabian 2010-04-09 14:56

Skärpning Selänne

"Med den omvalde redaktören för Syndikalisten får vi också acceptera att vem som helst inte blir publicerad. Vissa får bre ut sig på 4-5 sidor medan andra blir censurerade."

Det där är lögn. På den senaste kongressen var det en medlem från Enköpings LS, en från Stockholms samt en från Norrköpings LS som påstod att det skulle förekommit censur i Syndikalisten. Men på direkt fråka kunde ingen av dem presentera några som helst belägg för att någon skulle ha censurerats och medlemmen från Stockholms LS tog senare tillbaka sitt påstående.

Att du Selänne fortsätter med dessa påståenden visar väl bara än tydligare vilken lumpen ryktesspridning du och dina kompisar håller på med. Skärp dig!

Anmäl

Skrivet av Selänne 2010-04-10 18:57

Lumpen ryktesspridning

Censur är vad medlemmar, LS och syndikat blivit utsatta för av Syndikalistens redaktör. Det är bara att kontakta Enköpings LS, Tanum LS, Ale LS, Huddinge LS och Söder om Landsvägens LS. Eller är en redaktör som aldrig håller utgivningsdatum mer trovärdig?

Anmäl

Skrivet av Fabian 2010-04-12 10:09

Trovärdig

Nu har jag frågat, de säger att du ljuger.

Anmäl

Skrivet av Ascaso 2010-04-19 02:02

Heads up!

Gurkan skrev: Under RW:s ledning satte man praoelever på att skriva om fackliga konflikter.

Kommentar: Har det det blivit bättre? Senaste numret av Arbetaren har en intetsägande, osignerad notis om blockaden förra lördagen mot Berns. Andra blaskor har slagit upp denna nyhet som en maffig aktion. Men de kanske inte låter praktikanter ta så stort ansvar?

ungsynd skrev: Det är alltså fel att balansera utifrån klass, men rätt att balansera utifrån kön? Varför då?

Kommentar: Vill du på allvar påstå att den nye chefredaktören rekryterat ur arbetarklassen? Med sin bakgrund i medelklassen har han handplockat sin killkompisar och slängt ut kompetenta kvinnliga journalister.

Selänne skrev: Ramsus har underliga personliga intressen. I höstas blev redaktionen kontaktad med en begäran att Arbetarens hemsida skulle rensas på uppgifter om Rasmus roll som proffstyckare inom SAC.

Rasmus skrev: Men vem orkar gräva i det förflutna. Nu har vi ett öppnare, mer decentraliserat och frihetligt SAC.

Kommentar: Syndikalistens senaste nummer innehåller mäktiga synpunkter från studentkvarteren i Umeå. På fem fläskiga sidor får Rasmus bre ut sig för femtioelfte gången. Då är det magstarkt att han begärt att arkivet på Arbetarens hemsida skall rensas på uppgifter om hans person.

Rasmus skrev: Jag har själv deltagit i rättsutredningar och då ägnar vi oss åt just rättsutredningar.

Kommentar: Man kanske borde läsa dem, för att få koll på hur fakta hanteras när medlemmars intressen står på spel.

Ninel skrev: Petterssons (vadå hemliga?!!) leninism handlar naturligtvis om hans tidningssyn.

Kommentar: Har den nye chefredaktören någon egen uppfattning? Det är väl ett uppkok på det tidningsuttalande den amerikanske reklamgurun vispade ihop för ett antal år sedan.

Fabian skrev: Nu har jag frågat, de säger att du ljuger.

Selänne skrev: Eller är en redaktör som aldrig håller utgivningsdatum mer trovärdig?

Kommentar: Nej, den redaktören är inte trovärdig. Svaret är - att ovan nämnda LS inte har blivit tillfrågade. Varken nu eller tidigare. Då skall vi vara försiktiga med att beskylla andra för att sprida lögner.

Anmäl

Skrivet av Rasmus 2010-04-21 08:35

Demokrati

I denna diskussionstråd, liksom på övriga internet och i andra medier, föredrar personer ibland att vara anonyma t.ex. genom att använda pseudonymer. Om det önskemålet vore konstigt och magstarkt så borde snarast medborgares rätt att förbli anonyma då de röstar i val avskaffas. Man skulle t.ex. kunna publicera hur alla medborgare röstat i ett stort offentligt register, sökbart för t.ex. arbetsgivare.

Anonymitet är lika viktigt som öppenhet i en demokrati.

Vad gäller fackföreningstidningar så är det lika viktigt att så många som möjligt får komma till tals, samtidigt som redaktörer inte publicerar vad som helst. Det kan jämföras med föreningsmöten där alla ska få komma till tals, givet vissa mötesregler och krav på kamratlighet och seriositet. Det är högst begripligt varför tidningen Syndikalisten ej har publicerat precis allt. Ibland håller inskickat material en lika undermålig nivå som vissa inlägg ovan. Redaktören har då efterlyst omarbetning i form av precision och belägg. Flera gånger har då avsändaren inte ens svarat ja eller nej till omarbetning, varför publicering uteblivit.

En redaktör är inte den enskilda skribentens garant för att få allt publicerat. Redaktören är hela medlemskårens förtroendevalde, ungefär som mötesfunktionärer är hela mötets förtroendevalda. Redaktörer och mötesfunktionärer är inför medlemmarna ansvariga för att publikationer respektive möten håller en viss nivå.

(Ascaso skrev: "Syndikalistens senaste nummer innehåller mäktiga synpunkter från studentkvarteren i Umeå." Oj, har det kommit material därifrån. Det har jag missat. Ska bli intressant att läsa.)

Anmäl

Skrivet av Selänne 2010-05-07 13:39

Vem får sista ordet?

Nu börjar det bli rafflande. I luften hänger frågan: Finns det en chans att Rasmus låter någon annan få sista ordet?

Efter kritiken i medlemstidningen Syndikalisten från fyra tidigare journalister på Arbetaren får vi tyvärr räkna med fler tåfjuttar över sidlinjen. Inte bara av denne oöverträffade besserwisser.

Anmäl

Skrivet av Rasmus 2010-05-09 20:31

Sorglig

Nej inget är rafflande. Din sysselsättning här är blott sorglig. Det är mitt sista ord.

Anmäl
Kommentera
Beskrivning
Rubrik
Alias
Kommentar
Din e-postadress
Skriv ordet i bilden
Du är som användare själv ansvarig för innehållet i dina kommentarer.
Böcker
Herbert Tingstens sista dagar
Herbert Tingstens sista dagar — Berättelsen om ett liv. (Bonniers 2013).
Där jag kommer från – Kriget mot förorten
Där jag kommer från – Kriget mot förorten
Kosmopolitik nu! – Demokratin måste korsa gränsen
Kosmopolitik nu! (Tankekraft förlag, 2009)
The Crazy Swede, en sann historia
The Crazy Swede, en sann historia (Norstedts, 2007)
Karl Lärka, fotograf
Kråk Ulof i Bäck å ana rikti fok Fotografier av Karl Lärka 1916-1934 (Modernista, 2004)
Europas ansikte
Europas ansikte Rasdiskriminering eller mångkultur (Norstedts, 2002)
Fattigdom
Tidigare ansåg de flesta av oss att fattigdomen var förlagd till den tredje världen. Fattigdom kopplades till bilder på svältande afrikaner, utblottade indier och misären i de ändlösa kåkstäderna runt den fattiga världens storstäder. I dag är bilden mer komplicerad.
Populisterna
Populisterna En berättelse om folkets århundrade (Norstedts, 2000)
Ingen
bild
Etnisk boendesegregering
Etnisk boendesegregering – ett reportage (Boinstitutet, 1998)
Hellre fattig än arbetslös?
Hellre fattig än arbetslös? (Norstedts, 1997)
Berättelserna
Berättelserna. Mellanöstern efter kolonialismen. (Norstedts, 1996)
Ingen
bild
Resa på helig mark
Resa på helig mark Tillsammans med Göran Gunner (Verbum, 1990)